Sistemul financiar se insanatoseste: Venituri surprinzatoare pentru cele mai mari 10 banci de investitii

Luni, 19 Mai 2014, ora 16:35
2304 citiri
Sistemul financiar se insanatoseste: Venituri surprinzatoare pentru cele mai mari 10 banci de investitii
Sursa foto: Inside Counsel

Veniturile obtinute din tranzactiile cu marfuri de cele mai mari zece banci de investitii au atins maximul ultimilor doi ani in primul trimestru al anului, chiar daca si-au redus activitatea in acest sector.

Veniturile obtinute de cele mai mari zece companii, printre care se numara Goldman Sachs Group si Morgan Stanley, au crescut cu 26%, la 1,8 miliarde de dolari, se arata in raportul companiei de analiza Coalition, citat de Bloomberg.

"Vremea rece din America de Nord a creat volatilitate si a avut un impact pozitiv asupra veniturilor din sectoarele energie si gaze din SUA", se arata in raportul companiei de analiza.

Numarul angajatilor bancilor din diviziile de operatiuni cu materii prime a scazut cu 9% fata de anul trecut, la aproape 2.100 de persoane, conform estimarilor facute de Coalition. Barclays a anuntat luna trecuta ca vrea sa se retraga de pe segmentul tranzactiilor cu materii prime, ca si Deutsche Bank si America Corp. In acelasi timp, JPMorgan si Morgan Stanley vand aceste divizii.

Goldman Sachs a anuntat luna trecuta ca veniturile din tranzactiile cu marfuri au fost "in crestere semnificativa" in primul trimestru, iar Morgan Stanley a raportat o performanta "deosebita". Pretul gazului natural in tranzactiile "futures" a atins, in februarie, maximul ultimlor cinci ani pe bursa din New York.

Pretul gazelor naturale, in crestere

Luna martie a fost cea mai rece in SUA, din 2002, iar iarna cea mai friguroasa din 2009-2010, a anuntat centrul american de meteorologie. Aproape 49% din gospodariile americane folosesc gazele naturale pentru incalzire, iar zona Midwest este cel mai mare consumator de gaze, conform departamentului american de energie.

JPMorgan a obtinut cele mai mari venituri din operatiunile cu marfuri, urmata de Goldman Sachs si Morgan Stanley, conform estimarilor facute de compania de analiza.

Anul trecut, principalele zece banci au inregistrat o scadere cu 18% a veniturilor din aceste operatiuni, ca urmare a reducerii volatilitatii pietei.

Indicatorul GSCI calculat de Standard & Poor, unde sunt incluse 24 de materii prime, a inregistrat anul trecut prima scadere din ultimii cinci ani, dupa ce pretul aurului, porumbului, cafelei arabice si al graului a scazut. De la inceputul anului, indicele GSCI a crescut cu 3,4%.

Noi reglementari de tranzactionare

Politicienii si autoritatile au cerut bancilor sa reduca activitatea de pe segmentul marfurilor. Rezerva Federala a anuntat ca ia in considerare noi limite cu privire la comertul si depozitare de marfuri fizice. In acelasi timp, noile reglementari de capital au majorat costurile bancare pentru aceasta activitate.

Morgan Stanley inca asteapta finalizarea vanzarii diviziei sale de afaceri cu petrol companiei ruseti OAO Rosneft, chiar daca SUA a impus sanctiuni Rusiei. JPMorgan a ajuns, in martie, la un acord cu Mercuria Energy Group, care va prelua operatiunile fizice cu marfuri pentru 3,5 miliarde de dolari.

Deutsche Bank va reduce cu aproape 200 de persoane numarul de angajati din aceasta divizie, dupa ce a decis anul trecut sa inceteze operatiunilor cu energie, produse agricole si metale, iar Bank of America a anuntat ca va reduce activitatea pe sectorul gazelor naturale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#venituri banci, #crestere venituri, #venituri marfuri, #tranzactii marfuri , #Stiri International