Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sistemul energetic al R. Moldova, pus in pericol din cauza unui litigiu cu Ucraina

Sistemul energetic al R. Moldova, pus in pericol din cauza unui litigiu cu Ucraina

Sistemul energetic al R. Moldova este in pericol din cauza unei pretinse datorii de 60 de milioane de dolari a companiei de stat Moldoelectrica fata de compania ucraineana Energoalians, a declarat, miercuri, ministrul economiei, Valeriu Lazar, potrivit NewsIn.

Ministrul Valeriu Lazar a explicat ca datoria s-ar fi acumulat la sfarsitul anilor '90, cand compania ucraineana a livrat cantitati importante de curent electric pe piata din R. Moldova.

Potrivit unei hotarari emise de Curtea Suprema a Ucrainei in iulie 2011, compania Moldeletrica, principalul distribuitor de energie electrica din R. Moldova, este obligata sa achite aproximativ 56 milioane dolari companiei Energoalians.

Datoria reprezenta aproximativ 20 de milioane de dolari, la care se adauga penalitati si alte sume in urma fluctuatiei inflatiei, a mai afirmat ministrul moldovean al economiei, care a mentionat ca Moldelectrica a fost atrasa ilegal in acest litigiu.

Chisinaul nu recunoaste insa datoriile invocate de instanta de la Kiev, iar unii oficiali au sugerat ca cele doua intreprinderi au fost implicate in scheme frauduloase, ceea a dus la acumularea acestor pretinse datorii.

Cu toatea acestea, partea ucraineana a pus sechestru pe doua retele electrice de inalta tensiune ale  Republicii Moldova.

Guvernul R. Moldova a angajat o firma de avocatura  pentru a asista la litigiu in instantele internationale.

Litigiul dintre Moldelectrica si compania ucraineana Energoalians va fi examinat la 25 octombrie la Curtea de Apel Economica.

O decizie emisa pe teritoriul R.Moldova care ar obliga Moldelectrica sa achite 60 de milioane de dolari ar duce la falimentul uneia dintre cele mai importante intreprinderi din sectorul energetic al Moldovei.

Potrivit unui acord semnat de mai multe state CSI, inclusiv Ucraina si Republica Moldova, o decizie a unei instante nationale poate deveni obligatorie spre executare doar dupa legalizarea acesteia pe teritoriul tarii vizate.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 872 ori