Si-a declarat sau nu Catalonia independenta? Premierul spaniol cere explicatii si ameninta ca suspenda autonomia regiunii

Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 15:12
972 citiri
Si-a declarat sau nu Catalonia independenta? Premierul spaniol cere explicatii si ameninta ca suspenda autonomia regiunii
Foto: Twitter/Mariano Rajoy

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat miercuri ca i-a cerut liderului catalan, Carles Puigdemont, sa spuna clar daca a declarat sau nu independenta regiunii, dupa un discurs sustinut in Parlamentul regional marti seara, considerat "confuz".

Marti, Carles Puigdemont a semnat declaratia de independenta, insa nu a dat si unda verde implementarii ei, amanand acest moment pentru a face loc negocierilor, arata BBC.

Rajoy il acuza pe Puigdemont ca "creeaza deliberat confuzie". Aceasta cerere catre liderul Cataloniei e menita sa instaureze siguranta, mai spune seful Executivului de la Madrid, care avertizeaza ca autonomia regiunii Catalonia ar putea fi suspendata, in baza articolului 155 al Costitutiei.

"Va prezint pozitia guvernului, pentru ca angajamentul fata de claritate este important avand in vedere confuzia generata de evenimentele de ieri din Catalonia. Guvernul spaniol ii va cere guvernului catalan sa clarifice daca a declarat sau nu independenta. Aceasta cerinta este necesara inainte de a activa Articolul 155 din Constitutie.

Vrem sa oferim certitudini pentru cetatenii spanioli. Daca Puigdemont respecta legea, se va sfarsi o perioada de ilegalitate si incertitudine. Este ceea ce toata lumea spera, pentru a pune capat situatiei cu care se confrunta Catalonia.

In raspunsul la solicitarea noastra, domnul Puigdemont are posibilitatea de a raspunde multor apeluri de a reveni in legalitate. Pacea si linistea trebuie restaurate. Voi continua sa actionez cu prudenta", a spus Rajoy intr-o interventie televizata.

"Azi, facem un gest de responsabilitate, in favoarea dialogului", a spus Puigdemont in discursul sau de marti seara. Practic, potrivit presedintelui, rezultatul referendumului din 1 octombrie, cand 90% dintre catalanii veniti la vot au cerut independenta, va avea efect in "cateva saptamani", ragaz cerut pentru ca "vrem sa demaram un dialog, altfel nu ar fi posibil sa ne atingem scopul".

"Trebuie sa mergem pas cu pas spre scopul nostru si spre ce ne-a cerut poporul la referendum", a mai spus presedintele.

"Europa a cerut dialog", a punctat presedintele Cataloniei, afirmand ca a auzit si a tinut cont de toate solicitarile. "Ne-au cerut sa deschidem un dialog cu guvernul spaniol si vom face asta. (...) Sunt convins ca in zilele urmatoare conflictul dintre Spania si Catalonia poate fi rezolvat, respectand vointa poporului catalan", a mai declarat liderul catalan.

"Catalonia si-a castigat dreptul de a fi un stat independent, d ...citeste mai departe despre "Si-a declarat sau nu Catalonia independenta? Premierul spaniol cere explicatii si ameninta ca suspenda autonomia regiunii" pe Ziare.com

#Mariano Rajoy articol 155, #Rajoy lider Catalonia independenta, #Rajoy dupa discurs Puigdemont , #Stiri International