Serbia vrea investitii de 1 miliard dolari

Sambata, 11 Aprilie 2009, ora 09:15
2360 citiri
Serbia vrea investitii de 1 miliard dolari

Serbia vrea sa atraga un miliard de dolari in investitii straine, in 2009, a spus ministrul comertului, Slobodan Milosavljevic, care a subliniat ca acestea ar putea fi chiar mai mari, daca Ikea va decide sa intre pe aceasta piata, scrie Reuters. 

"Nu suntem in situatie de a da un pronostic exact, insa sunt sigur ca vom depasi un miliard de dolari in 2009", a spus oficialul.

In 2008, Serbia a atras 2,7 miliarde dolari in investitii straine directe si venituri din privatizari. In primele doua luni din 2009, investitiile straine directe s-au ridicat la 514 milioane dolari.

Cea mai mare parte a acestora au venit din vanzarea monopolului petrolier sarb NIS catre GazpromNeft.

Ministrul a spus ca se asteapta ca o banca ruseasca sa investeasca in Serbia si ca Fiat sa faca unele din investitiile planificate pentru 2009.

"Una dintre surprize ar fi Ikea, insa nu pot garanta ca investitia va fi facuta anul acesta", a spus Milosavljevic. Guvernul sarb estimeaza ca investitiile Ikea sa se ridice la circa un miliard de dolari, esalonate pe mai multi ani.

In ianuarie, Fondul Monetar International a estimat ca investitiile straine directe in Serbia se vor ridica la 2 miliarde euro, in aceleasi limite ca si in 2008. Serbia a inceput sa devina dependenta de investitii straine si de imprumuturi, incepand cu 2006, pentru sustinerea cresterii economice.

Incepand din octombrie 2008, investitorii au inceput sa isi piarda interesul pentru Serbia, in contextul crizei financiare globale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#serbia, #investitii, #comert, #miliard, #piata, #Ikea , #Stiri International