Separatistii ucraineni prorusi proclama un nou stat: Mica Rusie - UPDATE Kievul, Parisul si Berlinul condamna vehement, Rusia analizeaza

Marti, 18 Iulie 2017, ora 21:32
846 citiri
Separatistii ucraineni prorusi proclama un nou stat: Mica Rusie - UPDATE Kievul, Parisul si Berlinul condamna vehement, Rusia analizeaza
Foto: Ziare.com

Separatisti din estul Ucrainei au proclamat marti un nou stat care aspira sa includa nu numai zonele asupra carora detin controlul, ci si restul Ucrainei.

Rebelii de la Donetk, Lugansk si reprezentanti ai altor regiuni ucrainene vor forma un stat - numit Mica Rusie (Malaia Rusia) -, cu capitala la Donetk, a anuntat marti liderul local Aleksandr Zaharcenko, citat de Donetsk News Agency, organul de presa al separatistilor.

Ei redacteaza o Constitutie care va fi supusa ulterior aprobarii printr-un referendum, a anuntar Zaharcenko.

"Noi credem ca statul ucrainean asa cum a fost el nu mai poate fi restaurat", a declarat Zaharcenko, citat de agentia rusa de stat Tass.

"Noi, reprezentantii regiunilor fostei Ucraine, cu exceptia Crimeei, proclamam crearea unui nou stat ca succesor al Ucrainei".

Acest anunt-surpriza, in bastionul rebel prorus Donetk, pune si mai mult la indoiala acordul in vederea unui armistitiu din 2015. Acesta vizeaza sa puna capat confruntarilor armate in Donbas - fosta "inima" industriala a Ucrainei - si sa aduca regiunile Donetk si Lugansk inapoi sub controlul Kievului prin acordarea unei autonomii largi.

Peste 10.000 de oameni au murit luptand dupa ce rebeli sustinuti de Rusia au preluat controlul asupra estului Ucrainei in aprilie 2014, in urma anexarii Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Moscova.

Separatistii prorusi au incercat initial sa se alipeasca Rusiei, insa Kremlinul nu a efectuat si aceasta anexare si nici nu recunoaste ca-i sustine militar.

In pofida faptului ca separatistii din estul Ucrainei au simpatizanti in alte regiuni din tara, ei nu au incercat sa cucereasca teritorii acolo si nici nu au reprezentanti politici in regiunile respective.

Franta, Germania, Ucraina si Rusia au incheiat, in 2015, un acord, la Minsk, capitala belarusa, care stabileste o foaie de parcurs in vederea incetarii conflictului intre trupele guvernamentale si separatisti prorusi.

Potrivit acestui acord, rebelii si Guvernul de la Kiev au convenit ca insurgentii sa predea autoritatilor ucrainene controlul asupra teritoriilor pe care le-au cucerit, iar Kievul sa permita organizarea unor alegeri locale acolo si sa acorde o autonomie mai larga.

Acordul a contribuit la o reducere a intensitatii confruntarilor armate, insa niciuna dintre prevederile politice nu a fost implementata pana in prezent.

Kievul, Parisul si Berlinul condamna vehement planul separatistilor

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, alaturi de Fran ...citeste mai departe despre "Separatistii ucraineni prorusi proclama un nou stat: Mica Rusie - UPDATE Kievul, Parisul si Berlinul condamna vehement, Rusia analizeaza" pe Ziare.com

#separatisti ucraineni nou stat, #separatisti ucrianeni Mica Rusie, #Mica Rusie estul Ucrainei , #Stiri International