Senatul SUA a decis ca un fost agent sub acoperire acuzat ca si-a torturat prizonierii va fi noul sef al CIA la propunerea lui Trump

Joi, 17 Mai 2018, ora 23:59
1186 citiri

Gina Haspel va fi noua directoare a CIA, dupa ce Senatul SUA a confirmat joi numirea ei de catre presedintele Donald Trump.

Cu 51 de voturi pentru si 45 impotriva, Senatul a pus capat unei batalii politice legate de numirea primei femei la conducerea Central Intelligence Agency, agentia americana de informatii externe.

Haspel conducea deja CIA ca director interimar, dupa ce predecesorul ei, Mike Pompeo, a fost desemnat ca secretar de stat.

Numirea ei a fost controversata din cauza legaturilor ei cu metodele dure de interogatoriu practicate de agentie, considerate de contestatari drept tortura.

Printre altele, dupa atentatele din 11 septembrie 2001, suspectii de terorism au fost supusi simularii inecului, cunoscute sub numele de "waterboarding".

Gina Haspel are o experienta indelungata de ofiter sub acoperire, dupa 33 de ani de cariera in cadrul CIA. In 2002, ea a condus operatiunile din Thailanda ale agentiei, in cadrul carora mai multi detinuti au fost interogati intr-o inchisoare secreta. Dupa trei ani, ea a ordonat distrugerea inregistrarilor video ale interogatoriilor respective.

Printre cei care s-au opus numirii lui Haspel se numara senatorul republican John McCain, fost candidat la presedintia Statelor Unite, care in prezent sufera de cancer si a absentat de la lucrarile de anul acesta ale Senatului.

Ca fost prizonier de razboi in Vietnam, el a fost torturat, iar pe baza acestei experiente, a considerat ca numirea noii directoare va transmite un mesaj gresit si ca SUA ar trebui sa se apere folosind doar metode "la fel de corecte si de juste precum valorile la nivelul carora dorim sa ne ridicam si pe care dorim sa le promovam in lume".

Haspel a fost insa sustinuta de senatorul democrat cu rangul cel mai inalt in comisia pentru informatii, Mark Warner, care s-a situat astfel de partea administratiei republicane conduse de presedintele Donald Trump.

Warner s-a declarat convins ca directoarea va discuta deschis cu presedintele daca acesta ii ordona sa comita acte ilegale sau imorale, cum ar fi revenirea la tortura.

Congratulations to our new CIA Director, Gina Haspel! pic.twitter.com/n1xj9LSV9D- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 17, 2018 ...citeste mai departe despre "Senatul SUA a decis ca un fost agent sub acoperire acuzat ca si-a torturat prizonierii va fi noul sef al CIA la propunerea lui Trump" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gina Haspel CIA, #Trump sef CIA , #Stiri International