De ce semiconductorii din Taiwan sunt de neînlocuit la nivel mondial. "Țări precum SUA și Germania nu trebuie să stea cu mâinile în sân”

Vineri, 05 August 2022, ora 12:38
821 citiri
De ce semiconductorii din Taiwan sunt de neînlocuit la nivel mondial. "Țări precum SUA și Germania nu trebuie să stea cu mâinile în sân”
Taiwanul acopera circa 90% din cererea globala de semiconductori FOTO Pixabay

În timp ce gazul rusesc poate fi înlocuit cu alte forme de energie, microcipurile fabricate în Taiwan nu pot. Gigantul de cipuri din țară TSMC a atins o dominație pe piața globală de proporții cu adevărat sistemice. Dar care este motivul pentru asta?

În timpul turului ei vârtej din Taiwan, președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, nu a vorbit doar despre geopolitică cu liderii politici ai țării asiatice; dar și afaceri cu cea mai valoroasă firmă a insulei, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cunoscută și sub numele de TSMC.

Întâlnirea lui Pelosi cu președintele TSMC Mark Liu de miercuri, 3 august, a evidențiat ponderea tehnologică exagerată a producătorului de cipuri în economia globală. De la industria aerospațială la electronice de larg consum, lumea depinde în mare măsură de semiconductori TSMC în aproape toate sectoarele.

TSMC este situat în Parcul științific Hsinchu din nord-vestul Taiwanului și chiar și cea mai mică întrerupere a producției companiei ar duce, de exemplu, la oprirea liniilor de asamblare din industria auto globală.

Dar cum a devenit produsul unei companii atât de indispensabil?

30 de ani de vârf în tehnologie

Înființat în 1985, Parcul Științific Hsinchu este împărțit în șase parcuri satelit - Hsinchu, Zhunan, Tonglu, Longtan, Yilan și Parcul Biomedical din Hsinchu - care angajează un total de aproximativ 150.000 de oameni. Sectorul său principal este industria de circuite integrate, care reprezintă 70% din valoarea totală a producției parcului.

„Silicon Valley din Taiwan”, așa cum mai este numită zona, se află la aproximativ 150 de kilometri distanță de China continentală. De asemenea, a creat cu succes afaceri în alte sectoare tehnologice, cum ar fi telecomunicațiile, optoelectronica, mașinile de precizie și biotehnologia.

Cei 20 de producători de cipuri de la Hsinchu - în primul rând TSMC și UMC - sunt cei mai mari producători de semiconductori din lume. TSMC, de exemplu, este furnizorul exclusiv al procesoarelor Apple de siliciu pentru iPhone și PC-uri Mac, precum și partenerul de producție al altor companii americane precum AMD, Broadcom și Qualcomm.

„Turnătorie sistemică” cu ambiții

Ca o aparentă răzbunare pentru vizita lui Pelosi pe insulă, China a suspendat miercuri unele schimburi comerciale cu Taiwanul, intensificând tensiunile existente între Taipei și Beijing cu privire la ...citeste mai departe despre "De ce semiconductorii din Taiwan sunt de neînlocuit la nivel mondial. "Țări precum SUA și Germania nu trebuie să stea cu mâinile în sân”" pe Ziare.com

#Taiwan, #Taiwan China, #taiwan semiconductori, #semiconductori, #semiconductoare, #Big Tech , #Stiri International

Curs valutar

1 EUR = 4.9690 RON

-0.0014

1 USD = 4.5785 RON

-0.0065
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  3. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  4. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  5. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  6. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  7. Dorința UE de a se separa de China aduce Bruxelles-ul în discuții cu un partener al Beijingului. Culisele unei înțelegeri cruciale pentru viitorul industriei verzi
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  10. Autostrada Unirii. Autoritățile deschid ofertele pentru un lot montan complicat