Seful pompierilor din Grecia: Mii de greseli marunte facute de guvern au dus la numarul mare de victime in incendii

Sambata, 28 Iulie 2018, ora 23:06
1042 citiri

Pompierii greci au criticat desfasurarea operatiunilor de salvare in timpul incendiilor. Dimitris Stathopoulos, liderul Federatiei Pompierilor, sustine ca autoritatile nu au fost pregatite pentru incendii si nici macar nu si-au cerut scuze.

"Chiar daca guvernul spune ca nu au existat greseli operationale majore, ce nu spune este ca au existat mii de greseli mici. Toate aceste greseli au creat una mare si de aceea avem un numar mare de decese", a declarat Stathopoulos.

El a adaugat ca pompierii au recomandat evacuarea zonei, dar ca nimeni nu i-a ascultat. Mai mult, serviciul meteorologic nu a prezis vantul puternic de 124 km/h. De aceea, multe aeronave ale pompierilor nu au putut decola.

"Nu au putut decola pe un asemenea vant. Daca serviciul meteorologic ar fi emis o avertizare, avioanele s-ar fi putut deplasa la un aeroport diferit. Astfel, resursele noastre au fost irosite", a afirmat Stathopoulos.

Vineri, prim-ministrul Alexis Tsipras si-a asumat raspunderea politica pentru tragedie dar nu a satisfacut cererile pentru demisia lui Niko Toskas, ministrul pentru protectia civililor dar ale altor oficiali. Tsipras a declarat ca exista informatii care indica faptul ca incendiul ar fi fost provocat.

Sambata, departamentul pentru cercetarea incendiilor din cadrul serviciului de pompieri a contrazis aceasta teorie, afirmand ca incendiul a fost provocat cel mai probabil de o singura persoana, accidental, care incerca sa arda lemne si crengi. Conform cotidianului Kathimerini, identitatea persoanei este cunoscuta autoritatilor.

Stathopoulos a recunoscut ca micsorarea bugetului a redus cu 30% capacitatea de actiune a pompierilor.

"Aproximativ 15% dintre cele 1.750 de camionete nu circula pentru ca au probleme tehnice si sunt vechi. Alte 15% au nevoie de piese pe care nu ni le permitem. Ca pompieri depunem un juramant sa protejam oamenii si proprietatile lor. Stim cand sa recomandam ca zonele sa fie evacuate, dar pentru un motiv sau altul, recomandarile noastre nu au fost auzite. Este o tragedie imensa pentru tara noastra si ne sunt datorate scuze", a declarat Stathopoulos.

"Guvernele din Grecia au o traditie in a da vina pe piromani, teroristi si chiar agenti straini. Cu asemenea afirmatii incendiare ... oficialii incearca sa evite sa recunoasca faptul ca nu au fost pregatiti si ca nu au implementat legile si regulile de siguranta necesare", a declarat fostul ministru de Finante, Yanis Varoufakis.

Doi adjuncti ai primarului din Marathon, ...citeste mai departe despre "Seful pompierilor din Grecia: Mii de greseli marunte facute de guvern au dus la numarul mare de victime in incendii" pe Ziare.com

#incendii Grecia popmieri acuza Guvernul , #Stiri International