Seful NATO se teme sa nu izbucneasca razboiul dupa atacul din Arabia Saudita. Cere tuturor partilor sa se abtina

Marti, 17 Septembrie 2019, ora 07:24
962 citiri
Seful NATO se teme sa nu izbucneasca razboiul dupa atacul din Arabia Saudita. Cere tuturor partilor sa se abtina
Foto: captura video

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat luni "extrem de ingrijorat de riscul de escaladare" dupa atacul asupra unor instalatii petroliere din Arabia Saudita, acuzand Teheranul ca "destabilizeaza intregul" Orient Mijlociu, intr-un interviu pentru AFP la Bagdad.

Este prima declaratie a sefului Aliantei Nord-Atlantica dupa un atac care a provocat sambata incendii la instalatii ale gigantului petrolier Aramco si a determinat reducerea la jumatate a productiei de petrol a Arabiei Saudite, afectand aprovizionarea lumii cu titei.

Washingtonul si Riadul acuza Iranul ca se afla in spatele acestui atac, revendicat de rebelii yemeniti houthi, dar despre care SUA spun ca nu au nicio proba ca a venit din Yemen. Donald Trump a afirmat duminica faptul ca SUA sunt "pregatite sa riposteze".

"Facem apel la toate partile sa impiedice astfel de atacuri deoarece ele pot avea consecinte negative pentru intreaga regiune si suntem extrem de ingrijorati de riscul unei escaladari", a afirmat Stoltenberg.

"Iranul sustine diferite grupari teroriste si este responsabil de destabilizarea intregii regiuni", a acuzat el.

Conform unor media precum CNN sau Wall Street Journal, dronele - sau rachetele de croaziera - ar fi putut veni din nord, si nu din sud, prin urmare mai degraba din Irak sau Iran decat din Yemen. Cotidianul american da asigurari ca oficiali ai SUA si ai Arabiei Saudite desfasoara o ancheta pe baza acestor suspiciuni.

Irakul, unde actioneaza numeroase militii pro-Teheran inarmate si finantare de instructori iranieni, a negat orice folosire a teritoriului sau in acest atac. Premierul Adel Abdel Mahdi i-a reafirmat acest lucru la telefon secretarului de stat american Mike Pompeo, a transmis luni biroul sau intr-un comunicat.

Textul da apoi asigurari ca Pompeo a vorbit despre informatii colectate de SUA care "confirma" ca teritoriul irakian nu a fost folosit pentru acest atac. Washingtonul nu a facut deocamdata comentarii asupra acestor afirmatii.

Irakul face apel de mai multe luni ca teritoriul sau sa fie ferit de o extindere a crizei dintre Washington si Teheran. ...citeste mai departe despre "Seful NATO se teme sa nu izbucneasca razboiul dupa atacul din Arabia Saudita. Cere tuturor partilor sa se abtina" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#NATO razboi Arabia Saudita , #Stiri International