Seful HBOS : criza creditului va dura inca 18 luni

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 10:04
1051 citiri
Seful HBOS : criza creditului va dura inca 18 luni

Directorul general al grupului bancar britanic HBOS, Andy Hornby, a avertizat sambata ca turbulentele de pe piata creditului ar putea sa se intinda pana la inceputul lui 2010, transmite Reuters.

Potrivit lui Andy Hornby actuala criza financiara a fost precipitata de colapsul pietei ipotecare din SUA si orice relansare va fi strans legata de o imbunatatire a situatiei pe piata imobiliara din SUA. 'Va fi nevoie sa treaca 18 luni inainte ca preturile caselor din SUA sa inceapa sa creasca din nou, aceasta fiind ceea ce e nevoie pentru ca bancile sa aiba incredere si sa acorde din nou credite', a declarat Andy Hornby intr-un interviu acordat BBC.

In ceea ce priveste situatia de pe piata imobiliara din Marea Britanie, unde analistii se asteapta ca pretul caselor sa inregistreze o scadere de cel putin 20 de procente, seful de la HBOS este la fel de pesimist in prognozele sale.

'In cursul urmatoarelor 18 luni vom asista la o incetinire considerabila a Produsului Intern Brut precum si la o perioada de scadere puternica a pretului caselor, mai puternica decat cea inregistrata la inceputul anilor 1990', considera Andy Hornby.

De asemenea Andy Hornby i-a avertizat pe actionarii bancii ca trebuie sa fie pregatiti pentru performante mai slabe pe masura ce industria bancara adopta o strategie mai conservatoare. 'Bancile isi vor finanta cresterea mai mult din depozitelor clientilor si isi vor reduce dependenta de finantarea oferita de pietele monetare internationale. Acest lucru inseamna ca vom asista la o crestere mai mica decat cea inregistrata in precedentele cicluri ale creditului', avertizeaza directorul de la HBOS.

HBOS PLC, unul din cei mai mari furnizori de credite ipotecare din Marea Britanie, a anuntat in luna iulie o scadere de 56 de procente a profitului pe primul semestru pe fondul deprecierilor de active.