Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seful autoritatii financiare din Germania atentioneaza: Criza nu s-a incheiat!

Seful autoritatii financiare din Germania atentioneaza: Criza nu s-a incheiat!


Imprumuturile ieftine acordate de BCE bancilor comerciale au calmat criza, dar fundamentele acesteia, datoriile foarte mari ale guvernelor si lipsa unei cai de iesire, sunt inca prezente, a declarat seful autoritatii de supraveghere financiara din Germania (BaFin), Raimund Roeseler.

"Criza datoriilor suverane in mod cert nu este rezolvata. Banca Centrala Europeana (BCE) a pompat mai multi bani in sistem, dar asta nu face automat statele mai solvabile", a declarat Roeseler intr-un interviu pentru EUobserver.

Fondurile ieftine de circa 1.000 de miliarde de euro imprumutate de BCE institutiilor de credit incepand din decembrie 2011 au creat "foarte multa lichiditate" pe piata bancara, dar bancile prefera in continuare sa-si depoziteze banii overnight la BCE in loc sa se imprumute reciproc, din cauza lipsei increderii, a spus el.

"Problema nu este atat de mult cu bancile, cat este legata de state. Exista, inca, ingrijorare referitor la solvabilitatea statelor si la ce se va intampla daca acestea incep sa aiba dificultati", a afirmat Roeseler.

Un posibil risc al lichiditatii suplimentare ar putea fi o noua bula speculativa, a avertizat el.

"Rezolvarea problemei datoriilor suverane este prioritara, dar ma tem ca toata aceata lichiditate va reduce presiunea pe guverne sa actioneze. Un risc si mai mare este ca nu exista o cale de iesire, de retragere a acestei lichiditati", a declarat Roeseler.

Infiintata in 2002, BaFin angajeaza peste 2.000 de persoane pentru supravegherea bancilor, dar si a sectoarelor de asigurari si servicii financiare din Germania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1104 ori