Secretarul general al NATO nu a reusit sa convinga Turcia sa nu achizitioneze sisteme antiracheta rusesti

Luni, 06 Mai 2019, ora 21:57
711 citiri
Secretarul general al NATO nu a reusit sa convinga Turcia sa nu achizitioneze sisteme antiracheta rusesti
Facebook Arhiva Jens Stoltenberg

Consecintele planurilor pe care le are Turcia de a desfasura sisteme de aparare antiracheta rusesti S-400 starnesc ingrijorare, in conditiile in care Washingtonul a atentionat in mod ferm ca va impune sanctiuni, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, in timpul unei conferinte de presa sustinute la Ankara, dupa intrevederea avuta cu ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, informeaza Reuters si dpa.

Jens Stoltenberg a declarat ca NATO ar vrea sa evite situatiile in care aliati impun sanctiuni unul impotriva altuia.

Intr-un interviu acordat duminica agentiei de presa turce Anadolu, Stoltenberg a declarat ca incurajeaza "dialogul in curs" intre Turcia si SUA cu privire la S-400, dar ca saluta si "discutiile despre o posibila achizitionare de catre Turcia a sistemelor americane Patriot", in incercarea de a determina conducerea Turciei sa-si reconsidere pozitia fata de tranzactia cu Rusia.

Secretarul general al NATO a avut la Ankara si o intrevedere cu presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. In cadrul unei conferinte de presa pe care cei doi au sustinut-o dupa intrevedere, Erdogan a justificat din nou planul Turciei de a cumpara sisteme S-400 de la Rusia, dand asigurari ca Ankara nu cauta alternative la aliatii sai.

"In timp ce ne protejam pozitia puternica in cadrul NATO, noi intreprindem desigur si pasii necesari intereselor noastre nationale, securitatii si stabilitatii regionale", a spus Erdogan. "Relatiile pe care Turcia le dezvolta cu alte tari si regiuni nu sunt o alternativa, ci complementare" cu statutul de membru in NATO, a dat liderul turc asigurari.

Recep Tayyip Erdogan a declarat ca dezaproba incercarile de a provoca o dezbatere asupra unor probleme precum S-400, "care tin de drepturile suverane" ale Turciei.

Erdogan a afirmat de mai multe ori ca Turcia nu va renunta la achizitionarea de sisteme rusesti S-400, in pofida presiunii crescande din partea Washingtonului, inclusiv a amenintarilor cu sanctiuni.

Washingtonul a somat Turcia sa aleaga intre sistemele antiracheta ruse si avioane de vanatoare americane F-35, din care Turcia dorea de asemenea sa cumpere 100 de unitati.

SUA si-au suspendat la inceputul lui aprilie livrarile de echipamente terestre legate de utilizarea F-35, aparat conceput pentru a comunica in timp real cu sistemele militare ale NATO, printre care cele de aparare antiracheta. Washingtonul se teme ca tehnologia cu care sunt dotate bateriile S-400 ar putea servi la colec ...citeste mai departe despre "Secretarul general al NATO nu a reusit sa convinga Turcia sa nu achizitioneze sisteme antiracheta rusesti" pe Ziare.com

#Jens Stoltenberg discutii Erdogan rachete Rusia , #Stiri International