Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Se rupe UE? Europa cu doua viteze trimite acasa romanii?

Se rupe UE? Europa cu doua viteze trimite acasa romanii?

Episodul OUG 13 ne-a vulnerabilizat pozitia de discutii in contextul complicat al Europei cu doua viteze si, din cauza problemelor interne, Romania nu este in situatia de a avea propuneri si de a negocia strans, sustine fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

In varianta maximala, spune Cristian Diaconescu intr-un interviu acordat Ziare.com, ar fi posibil ca dreptul de decizie al Romaniei sa se refere doar la anumite domenii, de exemplu, protejarea frontierei estice a UE, aspecte care tin de aparare si eventuala creare a unei armate a UE.

Nu este exclus ca romanii care muncesc in strainatate sa fie afectati: "daca partidele populiste, nationaliste vor influenta actul de guvernare, mai ales in cele 6 state fondatoare ale UE, in mod sigur libera circulatie a fortei de munca va avea de suferit, intr-un mod probabil diferit de la stat la stat", spune Cristian Diaconescu. "Este posibil ca intr-o Europa complicata sa se sacrifice interesele unor state pentru a se pastra integritatea organizatiei."

Dl Junker a prezentat variantele pentru viitorul Europei. Ce ne asteapta?

In baza mandatului de a elabora o Carta Alba a viitorului Europei, primit dupa summit-ul de la Bratislava, presedintele Junker a prezentat un proiect pe cinci puncte, incercand sa ofere decidentilor politici europeni mai multe variante, de la o reorganizare minimala, la una maximala, care ar presupune chiar modificarea tratatelor constitutitive, pana la perspectiva unei Europe Federale cu reprezentare unica in G7 sau G20 si crearea unei Uniuni separate pentru aparare.

Domnia sa a spus deja in mai multe ocazii ca tarile care nu pot tine pasul cu nucleul dur al UE pot beneficia de alt drum, o cooperare punctuala pe diverse teme: aparare, economie, probleme de refugiati, paza frontierelor, dar cuvantul delimitare pe anumite paliere de decizie apare tot mai frecvent.

Care?

Doar in cateva zile cancelarul Merkel s-a pronuntat pentru o "Europa cu doua viteze", Guy Verhofstadt a propus si a incercat sa treaca prin Parlamentul European o rezolutie care, in esenta, disocia intre "statele euro si non-euro", ultima categorie urmand sa aiba dreptul numai la un vot consultativ pe unele aspecte financiare ale UE.

Citeste interviul integral pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2758 ori