Se face coada la Macron: Pana si rivalii din trecut se gudura pentru posturi si functii

Marti, 09 Mai 2017, ora 22:49
912 citiri
Se face coada la Macron: Pana si rivalii din trecut se gudura pentru posturi si functii
Foto: Facebook/ Emmanuel Macron

O lunga lista de fosti ministri si prim-ministri francezi de stanga sau de dreapta incearca sa obtina o audienta la presedintele ales Emmanuel Macron, pentru a-si oferi serviciile mai mult sau mai putin conditionat.

Macron a primit inca dinaintea turului doi al scrutinului prezidential sustinerea unor politicieni de toate orientarile, precum partenera de viata timp de trei decenii a presedintelui in exercitiu Francois Hollande, Segolene Royal, fostul premier conservator Dominique Villepin, fostul ministru conservator al Justitiei Dominique Perben, fosta titulara socialista a Justitiei Christiane Taubira, Jacques Attali, fost consilier apropiat al presedintelui socialist Francois Mitterrand, dar si Philippe Douste-Blazy, consilier al presedintelui de dreapta Jacques Chirac, comunistul convertit in reformist Robert Hue, ecologistul libertarian al curentului anti-sistem de altadata Daniel Cohn-Bendit si altii.

Iar acum, dupa terminarea alegerilor, lista a crescut spectaculos si pe ea se remarca in primul rand recentul premier socialist cazut in dizgratie Manuel Valls, care s-a pus la dispozitia lui Macron, fostul sau subaltern si, de asemenea, rival in Guvern.

Acesta din urma i-a raspuns transant ca oricine doreste sa faca parte din noua majoritate guvernamentala trebuie mai intai sa-si paraseasca propria familie politica.

In zona stangii reformiste, fostul primar al Parisului Bertrand Delanoe spera si el sa primeasca o recompensa, dupa ce in campania electorala a cerut sa fie votat Macron si a criticat "aparatul" socialist.

Cat despre Segolene Royal, aceasta repeta de cateva saptamani pentru oricine vrea s-o auda ca ea a fost odata promotoarea "refondarii politice" a Frantei, pe care astazi o incarneaza Macron. Cu cateva luni in urma, Segolene a incercat sa-l convinga pe tatal celor patru copii ai sai, presedintele Francois Hollande, ca ea merita o "functie internationala". Dar nu a reusit, Hollande cunoscand-o suficient de bine pentru a nu-i oferi o promovare pe ultima suta de metri de mandat. Prin urmare, Segolene Royal si-a oferit acum serviciile viitorului lider de la Palatul Elysee.

In zona dreptei reformiste, Nathalie Kosciusko-Morizet, fosta membra a Guvernului pe vremea presedintelui Nicolas Sarkozy, a evocat cu respect posibilitatea unui "dialog de fond" cu noul presedinte, in timp ce in zona dreptei traditionale, Bruno Le Maire, si el fost ministru al lui Sarkozy, s-a declarat "dispus" sa colaboreze cu Macron "in numele intereselo ...citeste mai departe despre "Se face coada la Macron: Pana si rivalii din trecut se gudura pentru posturi si functii" pe Ziare.com

#politicieni audiente Macron, #politicieni francezi functii guvern Macron , #Stiri International