Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scotia vrea referendum de independenta. Poate sa ramana in UE? Dar in NATO?

Scotia vrea referendum de independenta. Poate sa ramana in UE? Dar in NATO?
In aceeasi zi in care Parlamentul britanic a aprobat proiectul de lege privind Brexit-ul, ceea ce va permite guvernului condus de Theresa May sa activeze Articolul 50, premierul scotian a anuntat ca va cere organizarea unui nou referendum referitor la independenta de regat.

Insa chiar si daca Scotia va fi independenta, asta nu va insemna ca devine automat si membru al UE.

Potrivit lui Margaritis Schinas, purtator de cuvant al Comisiei Europene, Scotia va trebui sa se alature unui grup de state care doresc apartenenta la blocul comunitar, arata The Independent.

Cu alte cuvinte, Scotia nu va deveni automat parte a UE daca se desparte de UK.
La o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, Margaritis Schinas a declarat: "Doctrina Barroso se va aplica? Da, se va aplica, evident".

Schinas s-a referit la fostul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a stabilit termenii legali pentru situatia in care o parte a unui stat din UE devine independenta. In acest caz, el trebuie sa aplice pentru a deveni membru al blocului comunitar.

In 2012, Barroso explica doctrina Comisiei Europene, care arata ca "separarea unei parti dintr-un stat membru (al UE - n.red.) sau crearea unui nou stat nu va fi neutra in ceea ce priveste tratatele UE". Un nou stat independent, spunea el, nu va face parte din UE.

Doi ani mai tarziu, tot Barroso explica faptul ca ar fi "foarte dificil, daca nu imposibil", pentru o Scotie independenta sa obtina aprobarea necesara de la statele membre UE pentru a deveni parte a blocului comunitar.

Daca Scotia va obtine independenta, guvernul de aici va trebui sa aplice pentru a deveni membru al UE, conform Articolului 49 al Tratatului Uniunii.

In prezent, mai multe tari si-au exprimat dorinta de a se alatura UE, printre care Muntenegru sau Serbia.

Insa, potrivit lui Jacqueline Minor, care pana luna aceasta a fost reprezentantul oficial al Marii Britanii in Comisia Europeana, situatia Scotiei e putin diferita de cea a altor state care vor sa faca parte din UE. Legislatia Scotiei, spune Minor, e deja aliniata la cerintele UE. "Nu ar trebui sa fie foarte dificil pentru Scotia, comparativ cu, sa zicem, Muntenegru", a spus aceasta.

Cum sta situatia cu NATO

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a mai ridicat o problema marti. Acesta a atras atentia ca scotienii vor fi nevoiti sa candideze din nou pentru a adera la NATO, daca vor decide in favoarea independentei fata de Marea Britanie.

"Daca se intampl ...citeste mai departe despre "Scotia vrea referendum de independenta. Poate sa ramana in UE? Dar in NATO?" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 843 ori