Scotia cere oficial Londrei organizarea unui nou referendum pentru independenta

Vineri, 31 Martie 2017, ora 20:56
813 citiri
Scotia cere oficial Londrei organizarea unui nou referendum pentru independenta
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Nicola Sturgeon a cerut formal, vineri, Guvernului Marii Britanii sa permita organizarea unui nou referendum privind independenta Scotiei, in contextul in care acum cateva zile Londra a declansat procedura de iesire din Uniunea Europeana.

Intr-o scrisoare cu caracter oficial, Nicola Sturgeon ii ureaza Theresei May succes in negocierile cu Uniunea Europeana, subliniind insa ca pierderea de catre Marea Britanie a accesului la piata comunitara este inevitabila in contextul Brexit.

"In aceste circumstante modificate, poporul Scotiei trebuie sa aiba dreptul de a-si alege propriul viitor - pe scurt, de a exercita dreptul la autodeterminare. Prin urmare, va scriu pentru a initia discutiile preliminare intre guvernele noastre in scopul ajungerii la un acord in virtutea clauzei prevazute la Sectiunea 30 a Legii Scotiei din 1998, pentru a se permite organizarea de catre Parlamentul scotian a unui referendum", i-a transmis Nicola Sturgeon Theresei May.

Un purtator de cuvant al Theresei May a confirmat primirea scrisorii, subliniind ca va raspunde in termenul legal. "In momentul de fata, toata atentia noastra este concentrata pe negocierile cu Uniunea Europeana, asigurandu-ne ca vom obtine acordul corect pentru intreaga Mare Britanie", a declarat un purtator de cuvant al Downing Street, citat de Reuters.

Parlamentul Scotiei s-a pronuntat, pe 28 martie, in favoarea ideii premierului scotian Nicola Sturgeon de organizare a unui nou referendum pentru independenta fata de Marea Britanie.

Noul referendum proindependenta ar urma sa fie organizat la sfarsitul anului 2018 sau inceputul anului 2019.

Recent, Theresa May a criticat dur Partidul National Scotian (SNP), al premierului Scotiei, Nicola Sturgeon, acuzand formatiunea ca are o "obsesie" pentru independenta, punand in pericol viitorul Marii Britanii.

Marea Britanie este formata din Anglia, Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord. Majoritatea britanicilor s-au pronuntat la limita in iunie 2016 in favoarea iesirii din UE, insa cei mai multi locuitori ai Scotiei au votat impotriva Brexit.

Liderii scotieni au semnalat in mai multe randuri Guvernului Theresa May ca ar putea organiza un nou referendum proindependenta fata de Marea Britanie, pentru a putea mentine Scotia in Uniunea Europeana. Semnale similare au fost lansate de lideri din Tara Galilor si Irlanda de Nord, sporind riscul destramarii Marii Britanii.

Scotia a organizat in septembrie 2014 un referendum pe tema apartenentei la Ma ...citeste mai departe despre "Scotia cere oficial Londrei organizarea unui nou referendum pentru independenta" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Scotia referendum independenta , #Stiri International