Scandalul ia amploare: Ouale toxice au ajuns in 16 tari din Europa, dar si in Hong Kong

Sambata, 12 August 2017, ora 13:41
783 citiri
Scandalul ia amploare: Ouale toxice au ajuns in 16 tari din Europa, dar si in Hong Kong
Foto: Arhiva Pixabay

Ouale contaminate cu insecticidul Fipronil au ajuns in nu mai putin de 15 tari din UE, dar si in Elvetia si chiar Hong Kong, anunta Comisia Europeana.

Mai multe ferme au fost inchise in Olanda, Belgia, Germania si Franta, dupa ce autoritatile au confirmat ca s-a folosit insecticidul, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Daniel Rosario, arata BBC.

Printre tarile din UE care au primit oua contaminate se afla Marea Britanie, Suedia, Austria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Polonia, Romania, Slovenia, Slovacia si Danemarca.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca in judetul Timis au fost descoperite, miercuri, o mie de kilograme de galbenus de ou lichid, provenit din Germania, contaminat cu insecticid Fipronil.

Fipronil este o substanta folosita in mod frecvent in produsele veterinare pentru a combate puricii, capusele sau paduchii, insa este interzisa utilizarea in cazul animalelor destinate pentru consum.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aceasta substanta este foarte toxica si ingerarea ei in cantitati insemnate, pe termen lung, poate cauza probleme medicale severe, afectand ficatul, glandele tiroide si rinichii.

Totusi, e nevoie sa se consume o cantitate foarte mare de oua pentru a aparea aceste probleme. Practic, spun autoritatile care raspund de siguranta alimentelor, nu exista niciun risc pentru cei care au consumat deja astfel de oua.

Chiar si asa, supermarketurile din Belgia, Olanda, Franta, Germania, dar si Hong Kong au retras de la vanzare milioane de oua. Ministrul Agriculturii din Franta a declarat vineri ca in tara s-au vandut circa 250.000 de oua contaminate, incepand cu luna aprilie.

Comisia Europeana recomanda celor implicati sa nu mai dea vina unul pe altul, asa cum fac de cateva zile incoace. Ministrul belgian al Agriculturii, Denis Ducarme, a acuzat recent autoritatile olandeze ca au descoperit inca din luna noiembrie a anului 2016 mai multe loturi de oua contaminate cu un insecticid, dar nu au informat partenerii europeni.

Belgia acuza Olanda ca a gasit inca de anul trecut oua contaminate si nu a spus nimic

Ulterior, autoritatile belgiene au admis ca stiau despre situatie inca din luna iunie, insa nu au informat publicul timp de aproape doua luni din cauza unei anchete penale in desfasurare. In tot scandalul a fost implicata si Romania. Olandezii sustin ca tara noastra a furnizat insecticidul.

De altfel, Comisia Europeana a ...citeste mai departe despre "Scandalul ia amploare: Ouale toxice au ajuns in 16 tari din Europa, dar si in Hong Kong" pe Ziare.com

#oua contaminate tari, #oua contaminate insecticid, #oua contaminate Fipronil riscuri, #scandal oua insecticid , #Stiri International