Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Declinul economiei SUA din al doilea trimestru, mai redus decât estimările. Cât de aproape este recesiunea

Declinul economiei SUA din al doilea trimestru, mai redus decât estimările. Cât de aproape este recesiunea

Departamentul american al Comerţului a anunţat joi, 25 august, că ritmul declinului economiei SUA în trimestrul al doilea al anului a fost mai redus decât s-a estimat iniţial, cheltuielile de consum compensând scăderea stocurilor şi reducând temerile privind iminenţa unei recesiuni, transmite Reuters.

Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,6% în ritm anualizat în perioada aprilie-iunie 2022, faţă de un declin de 0,9% previzionat anterior. În primul trimestru, PIB-ul s-a contractat cu 1,6%.

Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut, însă numeroşi economişti, precum şi administraţia Biden afirmă că economia americană nu este încă în recesiune, având în vedere că există o serie de indicatori mai favorabili.

National Bureau of Economic Research, organismul responsabil de declararea unei recesiuni în SUA, defineşte recesiunea drept ”un declin semnificativ al activităţii economice care se întinde la nivelul întregii economice, care durează mai mult de câteva luni, şi este vizibil în producţie, ocuparea forţei de muncă, venituri reali şi alţi indicatori”.

În mai, vânzările cu amănuntul au înregistrat un ritm de creştere mai accentuat decât s-a anunţat iniţial, iar nivelul solid a persistat în iunie şi iulie. Producţia industrială a atins o creştere record în iulie, în timp ce cheltuielile companiilor cu echipamentele au fost solide.

Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani în luna iulie a fost dublu faţă de estimările analiştilor, în timp ce rata şomajului a scăzut cu 0,1 puncte până la minimumul de 3,5% înregistrat înaintea pandemiei.

Datele publicate separat de Departamentul american al Muncii arată că solicitările iniţiale pentru acordarea de ajutoare de şomaj au scăzut cu 2.000, până la 243.000 de solicitări în săptămâna care s-a încheiat la 20 august. Solicitările iniţiale pentru ajutoare de şomaj continuă să rămân sub intervalul de 270.000-350.000, care, în opinia economiştilor, ar semnala o creştere a ratei şomajului. Însă încetinirea ritmului de creştere a economiei ar putea încuraja Rezerva Federală a SUA să renunţe la noi majorări agresive ale dobânzii de politică monetară, deşi asta va depinde în mare parte de direcţia în care se va îndrepta inflaţia, care în prezent este cu mult peste ţinta Fed de 2%. ...citeste mai departe despre "Declinul economiei SUA din al doilea trimestru, mai redus decât estimările. Cât de aproape este recesiunea" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 116 ori