Sarkozy face concesii de 1 mld de euro la reforma pensiilor

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 11:34
1241 citiri
Sarkozy face concesii de 1 mld de euro la reforma pensiilor

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a prezentat, miercuri, concesii in valoare de un miliard de euro la reforma sistemului pensiilor, dupa protestele din ziua anterioara, la care au participat intre unu si trei milioane de persoane, potrivit cotidianului britanic Financial Times, transmite Mediafax.

Protestele organizate de principalele sindicate franceze au vizat planurile presedintelui de a creste varsta de pensionare la 62 de ani, de la 60 de ani in prezent.

Astfel, Sarkozy a anuntat ca este dispus sa largeasca categoria angajatilor care se vor putea pensiona in continuare la 60 de ani, pentru a-i include pe cei care au inceput sa lucreze inainte de 18 ani, respectiv cei care muncesc in conditii grele.

Liderii sindicali vor decide miercuri seara asupra planurilor de escaladare a campaniei de proteste, avand in vedere inclusiv prin demonstratii masive la sfarsitul saptamanii urmatoare.

Pensionarea la 60 de ani, cu doi ani mai devreme de noua limita, va costa 350 de milioane de euro anual numai in cazul celor care au lucrat dinainte de 18 ani.

Presedintele nu a renuntat, insa, la prelungirea varstei de pensionare la 62 de ani si ridicarea de la 65 de ani la 67 de ani a pragului de varsta la care o persoana poate obtine pensie completa, indiferent de stagiul de cotizare.

Prevederile legate de varsta sunt cele mai importante din reforma sustinuta de Sarkozy si vizeaza eliminarea unui deficit de 42,3 miliarde de euro in 2018.

Planul de reformare a sistemului de pensii a intrat miercuri in a doua zi de dezbatere in Adunarea Nationala a Frantei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#sarkozy, #reforma, #pensii , #Stiri International