Sarkozy: ancheta privind o donatie de 150.000 euro

Marti, 06 Iulie 2010, ora 13:20
1367 citiri
Sarkozy: ancheta privind o donatie de 150.000 euro

Fosta contabila a mostenitoarei grupului L'Oreal a informat politia despre o donatie de 150.000 de euro in numerar platita in 2007 actualului ministru francez al Muncii, Eric Woerth, pentru finantarea campaniei prezidentiale a lui Nicolas Sarkozy, informeaza Mediafax.

Claire T., care a lucrat timp de 12 ani pentru Liliane Bettencourt, a declarat marti, pentru site-ul Mediapart, ca Woerth a primit suma in calitate de trezorier al partidului UMP, banii fiind destinati campaniei prezidentiale a lui Sarkozy, din primavara anului 2007.

Fosta contabila a fost audiata luni de politie, in cadrul unei anchete privind legaturile dintre Liliane Bettencourt, mostenitoarea L'Oreal, si consilierul sau financiar.

"Ea a fost audiata luni, timp de mai multe ore (...).

Dar se pare ca acest lucru nu a fost suficient, deoarece anchetatorii i-au telefonat din nou, seara, si au revenit sa o interogheze la domiciliul ei", a declarat avocatul ei, Antoine Gillot.

"In timpul audierii, ea a spus politiei ceea ce a declarat si pentru Mediapart - ca (Patrice) de Maistre (consilierul financiar al lui Liliane Bettencourt) i-a cerut sa retraga 150.000 de euro in bancnote, spunandu-i ca banii ii sunt destinati lui Eric Woerth", a adaugat avocatul.

"Nu ea este cea care i-a inmanat banii lui Eric Woerth si nu a fost prezenta la cina" dintre Woerth si Patrice de Maistre, a adaugat Gillot.

Ministrul francez al Muncii, Eric Woerth, a negat marti ca ar fi primit pentru activitati politice "fie si un euro care sa nu fie legal".

"Cred ca nu mi se poate reprosa nimic, totul este clar, totul este corect (...).

Nu am atins niciodata, pe plan politic, nici macar un euro care sa nu fie legal", a spus Woerth, intr-o declaratie pentru canalul I-tele.

Declarandu-se "bulversat" de aceste dezvaluiri, pe care le considera "o afacere politica", Woerth a apreciat ca nu exista dovezi care sa probeze acuzatiile.

Conform legislatiei franceze, suma maxima care poate fi donata pentru campania unui candidat este limitata la 4.600 de euro, in timp ce donatiile pentru partide se pot ridica la 7.500 de euro pe an.

Personaj-cheie al Guvernului francez, Woerth, care gestioneaza aplicarea unei reforme delicate si nepopulare a pensiilor, este acuzat ca s-a aflat in conflict de interese in perioada in care ocupa functia de ministru pentru Buget, iar sotia sa administra o parte a averii mostenitoarei L'Oreal, Liliane Bettencourt.

Aceasta noua dezvaluire se inscrie intr-o serie de scandaluri si polemici care afecteaza Guvernul francez si care au condus, duminica, la demisia a doi ministri. 

#ancheta, #euro, #nicolas, #sarkozy , #Stiri International