Saraca tara bogata - Nepalul ascunde o resursa pretioasa neexploatata

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 10:31
7412 citiri
Saraca tara bogata - Nepalul ascunde o resursa pretioasa neexploatata
Foto: Power Tehnology

Spre deosebire de alte state care se lauda cu rezerve naturale importante de carbune, minereuri feroase sau neferoase, diamante sau petrol, Nepalul iese in evidenta prin apa.

Tara din muntii Himalaya are nu mai putin de 6.000 de rauri, ghetari imensi si multe dintre varfurile montane ale lumii care nu-si scutura niciodata invelisul de zapada, inclusiv muntele Everest.

Potentialul hidroenergetic al micutei tari este practic imens, aceasta putand sa produca tot atata energie cat 20 de hidrocentrale de dimensiunea barajului Hoover sau dublu cat barajul Celor trei defileuri din China, relateaza CNN.

Singura sansa

Pentru nepalezi, administrarea acestei bogatii naturale ramane singura speranta de revenire la normal a tarii dupa dezastrul lasat in urma de seismul de 7,8 grade produs la sfarsitul saptamanii trecute.

Ca una dintre cele mai sarace tari de pe glob, Nepalul a depins in proportie de 93% de energia produsa de hidrocentrale, dar in ultimii ani, consumul crescut de energie a pus destule probleme in satisfacerea cererii.

"Dezvoltarea unei retele hidroenergetice poate schimba soarta Nepalului", au aratat expertii Fondului Monetar International, intr-un raport emis anul trecut.

Potentialul hidroenergetic al tarii este exploatat in proportie de doar 2% in prezent, iar cresterea numarului de hidrocentrale ar permite Nepalului sa-si acopere consumul de energie intern si sa exporte surplusul catre China si India.

Saraci in tara bogata

Economia nepaleza a generat in ultimul an aproape 20 de miliarde de dolari, venitul pe cap de locuitor find unul dintre cele mai scazute din lume, aproximativ 600 de dolari.

Cele mai multe familii traiesc in saracie, in timp ce altele, ceva mai norocoase, profita de pe urma rudelor plecate la munca peste hotare. Nivelul somajului in tara se apropie de 50%.

Seismul petrecut sambata, 25 aprilie, a lasat in urma peste 6.000 de morti si un numar dublu de raniti.

In acelasi timp, a zdruncinat din temelii fragila economie a tarii, iar ingrijorarea cea mai mare a oficialilor din Kathmandu se leaga acum de efectele produse asupra hidrocentralelor.

Sperante spulberate

La putin peste 60 de kilometri de locul epicentrului, in Tibet, 200 de muncitori chinezi care lucrau la constructia unei hidrocentrale au ramas blocati pe santier.

Conform presei locale, proiectul derulat in comun de China International Water si Electric Corp a suferit pagube insemnate. Seismul a lovit exact in momentul in care dezvoltarea sectorului energetic din Nepal incepea sa prinda avant.

Anul trecut, guvernul din Kathmandu si grupul indian GMR au semnat un contract pentru dezvoltarea unei hidrocentrale cu o putere de 900 MW in bazinul superior al raului Karnali.

Proiectul ar urma sa fie gata in 2021, iar odata pusa in functiune hidrocentrala ar urma sa asigure gratuit 12% din productia de curent electric pentru Nepal, restul capacitatii urmand sa fie exploatata de catre indieni pana la acoperirea costurilor.

Intr-un final, guvernul nepalez ar urma sa intre in posesia hidrocentralei de pe Karnali, dar pana atunci, ingrijorarea legata de redresarea economica a micutei natiuni persista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#potential hidroenergetic Nepal, #redresare economica Nepal, #productie energie Nepal , #Stiri International