Sabia boanta a UE in cazul Ungariei. De ce Orban nu se teme de Bruxelles

Vineri, 14 Iulie 2017, ora 22:19
581 citiri
Sabia boanta a UE in cazul Ungariei. De ce Orban nu se teme de Bruxelles
Foto: Facebook/Viktor Orban

Comisia Europeana critica permanent guvernul national-conservator al lui Viktor Orban. Dar premierului ungar nu-i prea pasa. Critica de la Bruxelles pare sa-i pice chiar bine.

Viktor Orban si Comisia Europeana: cele doua parti nu reusesc sa se inteleaga. Nu e de mirare. Premierul ungar vrea sa construiasca pe fata o "democratie iliberala", iar de la inceputul celui de-al doilea mandat al sau in 2010 (primul a durat din 1998 pana in 2002) s-a apropiat tot mai mult de acest tel.

Fie ca a fost vorba despre legea mass-media, prin care a extins controlul statului asupra presei, fie reforma Justitiei, prin care a preluat controlul asupra Justitiei, sau o lege prin care si-a extins influenta asupra bancii centrale - de fiecare data, UE a aplicat proceduri de infringement impotriva Ungariei.

De cele mai multe ori, Orban ceda cat era necesar, iar unele proceduri dureaza ani de zile fara consecinte. Recent a fost vorba despre refuzul lui Orban referitor la politica fata de refugiati.

Cele mai recente dispute s-au concentrat pe doua lucruri: Comisia Europeana a aplicat o noua procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor impotriva Ungariei pentru legea privind ONG-urile, iar in disputa privind legea universitatilor a fost declansata chiar o noua procedura de infringement.

Amnesty vrea sa ignore legea

In primul caz, Budapesta obliga ONG-urile care primesc mai mult de 24.000 euro pe an din strainatate sa fie inregistrate. In plus, aceste ONG-uri trebuie sa se legitimeze in public ca "organizatii care primesc fonduri din strainatate".

Parlamentul Ungariei a introdus aceasta lege in iunie. Guvernul argumenteaza ca in acest fel se va obtine mai multa transparenta si se va combate spalarea banilor si finantarea terorismului. Comisia vede insa o incalcare a Cartei drepturilor fundamentale ale UE, mai ales a dreptului de asociere.

"Asteptam ca autoritatile ungare sa reactioneze in decurs de o luna", a declarat vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans. Daca pana atunci nu apare nicio reactie sau luarea de pozitie a Budapestei nu satisface Comisia, aceasta va declansa o noua procedura de infringement.

Legea impotriva ONG-urilor se indreapta si impotriva organizatiei Amnesty International, care a declarat ca o va ignora. Amnesty se bucura de semnalul din partea Bruxelles-ului: "Legea Ungariei cu privire la ONG-uri este menita sa stigmatizeze si sa defaimeze aceste organizatii. Pasul anuntat de Comisie constituie un semnal puternic, care ara ...citeste mai departe despre "Sabia boanta a UE in cazul Ungariei. De ce Orban nu se teme de Bruxelles" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Orban Ungaria Soros, #campanie Soros Ungaria , #Stiri International