Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

S&P a reconfirmat ratingul Romaniei la nivelul "BB+", cu perspectiva stabila

S&P a reconfirmat ratingul Romaniei la nivelul "BB+", cu perspectiva stabila


Standard&Poor's a reconfirmat vineri ratingul Romaniei la nivelul "BB+", cu perspectiva stabila, calificativul fiind constrans de nivelul scazut de prosperitate si vulnerabilitatea la socuri externe, dar sustinut de imbunatatirea indicatorilor fundamentali, precum scaderea deficitului bugetar.

Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta si cele in moneda locala a fost reconfirmat la BB+, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la nivelul B, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

"Ratingurile Romaniei sunt constranse de nivelul scazut de prosperitate, de vulnerabilitatea la socurile externe si de dominatia bancilor austriece si elene in sectorul bancar. Calificativele sunt insa sustinute de imbunatatirea indicatorilor fundamentali, respectiv declinul deficitului bugetar si al deficitului de cont curent, iar economia a inceput sa se echilibreze cu sprijinul programului cu FMI", potrivit S&P.

Institutiile financiare straine detin 83% din activele sectorului bancar din Romania, din care 39% de catre bancile austriece si 13% in cazul bancilor din Grecia.

S&P considera ca autonomia operationala a sucursalelor din Romania ale acestor banci limiteaza efectele de contagiune, daca increderea in sectorul bancar elen va continua sa scada.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 938 ori