Rusia se pregateste pentru cele mai mari exercitii militare de la incheierea Razboiului Rece. Care e, de fapt, jocul lui Putin?

Duminica, 27 August 2017, ora 07:23
954 citiri
Rusia se pregateste pentru cele mai mari exercitii militare de la incheierea Razboiului Rece. Care e, de fapt, jocul lui Putin?
Foto: Arhiva Pixabay

Moscova se pregateste de exercitii militare de mare amploare, posibil cele mai mari de la incheierea Razboiului Rece. Acestea se vor desfasura in perioada 14 - 20 septembrie si vor avea loc atat in vestul Rusiei, cat si in Belarus, aliat al Moscovei cu granite cu Letonia, Lituania si Polonia, dar si in regiunea Kaliningrad.

Conform The Guardian, la exercitii vor lua parte circa 100.000 de militari, estimeaza oficialii occidentali si analistii.

Rusia nu a specificat un numar de militari care vor lua parte la aceste exercitii, insa ambasadorul rus la NATO afirma ca "la niciuna dintre manevre nu vor lua parte mai mult de 13.000 de militari". Conform unui pact international, daca numarul participantilor ar fi mai mare, atunci Rusia ar fi obligata sa permita trimisilor militari din alte tari sa observe exercitiile, aminteste sursa.

Ceea ce poate face Rusia e sa-si imparta militarii in grupuri, fiecare de pana la 13.000 de militari, si fiecare grup sa abordeze exercitii de alta natura. De altfel, si la exercitiile din 2013 se presupune ca a procedat asa, implicand, per total, circa 70.000 de militari.

Ca indicator al amplorii exercitiilor, trebuie stiut ca Moscova a dat comanda de peste 4.000 de vagoane pentru transportarea trupelor. Calculele arata ca in aceste 4.000 de vagoane pot fi transportate doua divizii blindate si mecanizate (aproximativ 30.000 de militari).

Pentru comparatie, cel mai mare exercitiu NATO de anul acesta, Trident Javelin 17, care va avea loc in perioada 8 - 17 noiembrie, va implica 3.000 de militari. Acesta pregateste insa un exercitiu mai amplu, Trident Juncture 2018, care va reuni aproximativ 35.000 de militari.

Contextul in care au loc exercitiile Zapad (Vest) 2017 este insa unul delicat. Pe de o parte, Washingtonul si Seulul au in aceasta saptamana exercitii comune in Coreea de Sud, iar pe de alta nu demult Moscova denunta manevrele militare organizate de NATO in Europa de Est.

"Exercitiile sunt o demonstratie a continuitatii in garantarea securitatii popoarelor fraterne. Acest exercitiu nu este o reactie la suplimentarea capacitatilor militare NATO in apropierea frontierelor statelor noastre, desi aceste actiuni genereaza in mod natural preocupari", declara recent ministrul belarus al Apararii.

Sa nu uitam insa ca, la inceputul lunii iulie, Administratia Putin exprima preocupare in legatura cu o serie de exercitii militare NATO programate in Europa de Est, inclusiv in zona Marii Negre, cerand o comunicare bila ...citeste mai departe despre "Rusia se pregateste pentru cele mai mari exercitii militare de la incheierea Razboiului Rece. Care e, de fapt, jocul lui Putin?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exercitii militare Rusia septembrie 2017, #Zapad 2017 Belarus Kaliningrad, #Rusia invadare Polonia, #Rusia trupe Belarus , #Stiri International