Rusia recunoaste practic ca e sursa norului radioactiv care a panicat Europa

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 22:35
877 citiri
Rusia recunoaste practic ca e sursa norului radioactiv care a panicat Europa
Foto: Arhiva Ziare.com

Agentia rusa de meteorologie, Rosgidromet, a anuntat, luni, ca o concentratie "extrem de ridicata" de ruteniu-106 a fost depistata in mai multe parti ale tarii in septembrie. Anuntul vine dupa ce mai multe retele europene de supraveghere a radioactivitatii au trimis aceasta avertizare, luna trecuta.

"Izotopul Ru-106 a fost detectat de statiile de observare din Argaiash si Novogorny" intre 25 septembrie si 1 octombrie, a anuntat Rosgidromet, conform AFP.

Cea mai mare concentratie a fost inregistrata in Argayash, un sat din sudul Uralilor. Desi agentia nu a facut referire la vreo sursa a poluarii radioactive, Argaiash este situat la circa 30 de kilometri de complexul nuclear Maiak, unde in 1957 a avut loc unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie.

In prezent, la Maiak functioneaza o uzina de tratatere a combustibilului nuclear folosit.

Acelasi tip de ruteniu a fost detectat si in Tatarstan, dar si in sudul Rusiei, mai precizeaza agentia. Ulterior, izotopul a ajuns in toate tarile europene, din Italia spre nordul continentului.

In octombrie, cand a fost depistat in atmosfera izotopul, Institutul francez de protectie impotriva radiatiilor si siguranta nucleara (IRSN) a afirmat ca, cel mai probabil, sursa se afla intre Volga si Ural. Acelasi institut a anuntat ca Ru-106 nu are consecinte asupra sanatatii oamenilor sau a mediului.

Citeste si ce au transmis autoritatile romane despre norul radioactiv. ...citeste mai departe despre "Rusia recunoaste practic ca e sursa norului radioactiv care a panicat Europa" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rusia radioactivitate, #nor radioactiv Europa, #poluare radioactiva septembrie , #Stiri International