Șantajul Gazprom, pe toate fronturile. Oferta primită de Republica Moldova din Kazahstan, dar retrasă la presiunile Moscovei

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 10:37
652 citiri
Șantajul Gazprom, pe toate fronturile. Oferta primită de Republica Moldova din Kazahstan, dar retrasă la presiunile Moscovei
Șeful Gazprom, Aleksei Miller, și președintele Rusiei, Vladimir Putin/ FOTO Twitter

Republica Moldova a primit ofertă de gaze din Kazahstan, dar ea a fost retrasă la presiunea Moscovei, scrie Știri.md citându-l pe bloggerul Dumitru Ciorici.

"O echipă de negociatori din Kazahstan a încercat să abordeze reprezentanți din Guvernul Republicii Moldova cu scopul de a vinde gaz în condiții favorabile. Ulterior, aceștia au fost contactați de Moscova și au dispărut. Șantajul Gazprom e pe toate fronturile", a scris Ciorici pe canalul său de Telegram.

În acest timp, miercuri, 28 octombrie, la Sankt Petersburg au avut loc noi negocieri cu Gazprom privind furnizarea de gaze naturale, în timp ce Energocom continuă să cumpere cantități simbolice de gaze din surse alternative, testând astfel capacitatea Republicii Moldova de a se desprinde eventual de Gazprom de care țara este total dependentă de gazul cumpărat din Rusia.

Vicepremierul Andrei Spînu și președintele Moldovagaz, Vadim Ceban s-au întâlnit la Sankt Petersburg cu președintele Gazprom, Alexei Miller dar pentru moment nu se știe nimic despre rezultatul discuțiilor.

Spînu precizase luni, 25 octombrie, într-o conferință de presă la Chișinău, că va discuta prețul de livrare și datoria istorică a Moldovei, de peste 700 de milioane de dolari, pe care Gazprom o vrea acum stinsă în decurs de trei ani.

În timp ce la Sankt Petersburg se negocia cu Gazprom, la Bruxelles, premierul Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen care după discuții a anunțat că UE acordă R. Moldova un grant de 60 de milioane de euro pentru a face față crizei gazelor.

Contractul cu Gazprom expiră pe 31 octombrie iar R. Moldova ar dori fie prelungirea contractului existent, fie semnarea unui nou contract de lungă durată.

Agenția de presă rusească TASS a transmis că există „riscuri mari” ca de la 1 noiembrie să nu mai fie livrate gaze naturale rusești Republicii Moldova.

Potrivit agenției, partea rusă a propus un preț „corect” de piață cu oferirea unei reduceri de 25%, însă delegația Republicii Moldova a insistat asupra reducerii prețului de două ori sub cel de piață.

„Singura condiție impusă de Rusia, în schimbul acordării reducerii de 25%, a fost restituirea în decurs de trei ani datoriei acumulate de Republica Moldova pentru anii precedenți în valoare de aproximativ 700 milioane de dolari (fără Transnistria), scrie TASS.

Tot miercuri, președintele rus Vladimi ...citeste mai departe despre "Șantajul Gazprom, pe toate fronturile. Oferta primită de Republica Moldova din Kazahstan, dar retrasă la presiunile Moscovei" pe Ziare.com

#Rusia, #gazprom, #negoccieri, #Republica Moldova, #gaze naturale, #preturi , #Stiri International