Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rusia da lege sa cenzureze Internetul: Spune ca e pentru cazul in care "puteri straine" vor sa o izoleze

Rusia da lege sa cenzureze Internetul: Spune ca e pentru cazul in care "puteri straine" vor sa o izoleze
Rusia ia in calcul sa se deconecteze, pentru o scurta perioada de timp, de la Internet, in cadrul unui test al Apararii sale cibernetice.

Acest test ar presupune ca informatiile schimbate intre cetatenii rusi si organizatiile ruse sa ramana in interiorul tarii in loc sa fie directionate in afara tarii.

Un proiect de lege prin care se solicita modificari tehnice in vederea unei functionari indepedente a Internetului a fost depus anul trecut in Parlament.

Testul urmeaza sa aiba loc pana la 1 aprilie, insa data exacta nu a fost stabilita.

Acest proiect de lege - Programul national al economiei digitale - le cere furnizorilor rusi de acces la Internet (ISP) sa se asigure ca pot opera in eventualitatea in care puteri straine actioneaza cu scopul de a izola Rusia online.

NATO si aliatii sai au amenintat sa sanctioneze Rusia din cauza unor atacuri cibernetice si altor amestecuri online in spatele carora este acuzata cu regularitate ca se afla.

Proiectul de lege prevede ca Rusia sa-si construiasca propria versiune de sistem de adrese de retea - DNS -, pentru a putea opera in cazul in care aceste servere internationale sunt intrerupte.

In prezent, 12 organizatii supervizeaza serverele DNS, iar niciunul nu se afla in Rusia. Insa in tara exista numeroase copii ale cartii principale de adrese, ceea ce sugereaza ca sistemele sale de retea ar putea sa continue sa functioneze chiar daca s-ar adopta masuri punitive prin care sa fie intrerupte.

Testul ar urma, de asemenea, sa demonstreze ca furnizorii de acces la Internet pot sa directioneze date catre puncte de directionare a traficului controlate de Guvern. Acestea ar urma sa filtreze traficul pentru ca date transmise intre rusi sa ajunga la destinatie, iar toate datele destinate unor computere din afara tarii sa fie suprimate.

Guvernul vrea ca tot traficul intern sa treaca prin aceste puncte de directionare a traficului.

Acest lucru ar face parte din cadrul unui efort de implementare a unui sistem de cenzurare in masa - similar celui din China, care incearca sa elimine traficul interzis.

Presa rusa scrie ca ISP-urile ruse sustin larg obiectivele proiectului de lege, dar sunt impartite pe tema modului in care sa faca acest lucru. Furnizorii rusi de acces la internet cred ca acest test va antrena o "perturbare majora" a traficului rus pe Internet, scrie site-ul de stiri tech ZDNet.

Guvernul rus finanteaza furnizorii de servicii de Internet sa-si modifice infrastructura, pentru ca efortu ...citeste mai departe despre "Rusia da lege sa cenzureze Internetul: Spune ca e pentru cazul in care "puteri straine" vor sa o izoleze" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 622 ori
Citeste mai multe despreRusia lege cenzura Internet