Rusia a iesit deja invingatoare in Romania. Ce a invatat Dragnea de la Putin si ce cauta Kirill la Bucuresti?

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 07:07
998 citiri
Rusia a iesit deja invingatoare in Romania. Ce a invatat Dragnea de la Putin si ce cauta Kirill la Bucuresti?

In Romania, modelul societatii occidentale a fost invins de un model antioccidental, o forma hibrid al celui din Rusia. Nu cred ca Moscova are nevoie sa investeasca prea mult in propaganda din Romania, cred ca romanii le fac treaba mult mai bine decat si-ar fi putut imagina vreodata rusii, afirma conf. univ. dr. Armand Gosu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Armand Gosu a aratat ca "liderii majoritatii de la Bucuresti au adoptat de multa vreme un model rusesc hibrid. Si in Rusia se schimba destinatia unor terenuri ca ele sa ajunga in mainile unor politicieni din anturajul lui Putin. La fel ca in Teleorman. Sigur ca nu Putin a invatat de la Dragnea, ci invers. Deci e un know-how rusesc activ in Romania".

Armand Gosu a explicat substratul vizitei la Bucuresti a patriarhului Kirill, conducatorul Bisericii Ruse care vine astazi la noi in tara: Putin "il lasa pe Kirill sa puncteze pentru marele public, mai ales pentru cel din Ucraina, si sa lase impresia ca e mai autonom fata de Kremlin decat e in realitate. Iar Vladimir Putin are nevoie de un Kirill puternic ca sa lucreze in Ucraina, n-are ce sa faca cu un Kirill slab."

Armand Gosu este cercetator asociat la Berlin, la Deutsche Gesellschaft fur Auswartige Politik e.V. (Societatea germana de politica externa), in cadrul Robert Bosch-Zentrum fur Mittel-und Osteuropa, Russland und Zentralasien.

Cine este Kirill si ce rol joaca el in ecuatia politica de la Moscova?

Patriarhul Moscovei si Intregii Rusii este seful uneia dintre cele mai importante institutii din Rusia. Biserica Ortodoxa Rusa (BORu) care are peste 35.000 de parohii, aproape 1.000 de manastiri, peste 40.000 de angajati, cum s-ar spune.

Este influent, mereu in primele cercuri ale puterii de la Kremlin, un om ambitios, poliglot, cult. Spre deosebire de predecesorii sai, este foarte activ in politica externa, in special in "strainatatea apropiata", adica in fostul spatiu sovietic.

S-a facut foarte util lui Putin, care-l foloseste pentru desenarea unei noi identitati ideologice a Rusiei.

Vizita lui Kirill la Bucuresti a fost calificata de unii comentatori drept "moment istoric".

Acum, depinde ce intelegeau comentatorii respectivi prin "moment istoric". Daca pun vreun semn de egalitate intre vizita papei Ioan Paul al II-lea si vizita patriarhului Kirill, ei gresesc. Vizita papei a fost esentiala pentru reconectarea Romaniei la lumea occidentala, a fost un fel de binecuvantare primita de Bucuresti (...)

Citeste mai departe despre "Rusia a iesit deja invingatoare in Romania. Ce a invatat Dragnea de la Putin si ce cauta Kirill la Bucuresti? Interviu" pe Ziare.com.

#Kirill vizita la Bucuresti, #propaganda ruseasca Romania , #Stiri International