Romania se afla in topul tarilor europene cand vine vorba de sclavia moderna

Marti, 15 August 2017, ora 20:03
1012 citiri

In cinci state ale Uniunii Europene amenintarea sclaviei moderne a crescut - si anume in Romania, Grecia, Italia, Cipru si Bulgaria -, potrivit celei de-a doua editii a raportului "Indicele Sclaviei Moderne (MSI) 2017", publicat marti de o companie de consultata in domeniului riscurilor la nivel global, Verisk Maplecroft, cu sediul in Marea Britanie.

Organizatia prezinta cele cinci tari europene drept "puncte de intrare cheie in regiune a migrantilor, extrem de vulnerabili la exploatare" si apreciaza ca "prezenta acestor populatii de migranti vulnerabili in principalale tari de sosire reprezinta o contributie cheie la cresterea sclaviei in numeroase sectoare in regiune, ca de exemplu in agricultura, constructii si servicii".

In 20 de state membre UE a crescut amenintarea sclaviei moderne, al carei nivel a crescut in Europa fata de cel de anul trecut, cand organizatia a prezentat primul raport.

In raport, "sclavia moderna" este definita drept "un termen-umbrela care include sclavia, servitutea, traficul de persoane si munca fortata", iar autorii evalueaza situatia in 198 de tari in baza "puterii legislatiei lor, eficientei aplicarii legislatiei si gravitatii incalcarilor".

In cadrul UE, indicii Romaniei si Italiei releva deprecieri semnificative ale situatiei.

Romania a cazut 56 de locuri, de anul trecut, si se claseaza pe locul 66 intre tarile cu risc mare, iar Italia se claseaza a 133-a, o cadere de 16 locuri.

Potrivit raportului Verisk Maplecroft, cele doua tari "au inregistrat cele mai grave raportari ale unor incalcari in UE, inclusiv forme grave de munca fortata, precum servitutea si traficul".

In Romania, situatia s-a agravat mai mult decat in oricare alta tara europeana - grafic Verisk Maplecroft

Italia a primit 85% dintre migrantii care au venit pe mare de la inceputul anului, potrivit publicatiei Quartz. In acest sens, riscul in Italia va creste pana anul viitor, in agricultura mai ales, apreciaza Verisk Maplecroft.

Tari ca Olanda, Austria, Spania, Franta, Lituania si Letonia nu apar intre cele in care riscul sclaviei moderne creste, in contextul in care tari ca Regatul Unit, Franta si Olanda au adoptat legi cu privire la sclavia moderna si drepturile omului.

In afara UE, potrivit raportului, situatia in Turcia a inregistrat a doua cea mai mare depreciere a indicelui, iar aceasta tara a cazut de pe locul 110 pe 58 si a intrat in categoria tarilor cu "risc ridicat".

"Afluxul a 100.000 de refugiati din calea razboiulu ...citeste mai departe despre "Romania se afla in topul tarilor europene cand vine vorba de sclavia moderna" pe Ziare.com

#Romania top sclavie, #Romania trafic persoane , #Stiri International