Romania risca pierderea dreptului de vot in UE daca Guvernul nu retrage ordonanta. Se cere convocarea lui Grindeanu la Bruxelles

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 08:04
5488 citiri

Tara noastra risca sa piarda dreptul de vot la nivel european daca Guvernul de la Bucuresti merge inainte si nu retrage ordonanta de urgenta prin care sunt modificate Codurile Penale.

Avertismentul vine de la Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul german, care i-a trimis joi o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, in care ii cere sa-l convoace de urgenta la Bruxelles pe premierul roman Sorin Grindeanu si sa-i ceara sa retraga ordonanta.

"Presedintele Comisiei ar trebui sa il convoace de urgenta pe premierul roman la Bruxelles si sa ii solicite retragerea de indata a masurile propuse. In cazul in care Guvernul roman refuza sa raspunda la acest apel, va trebui aleasa alta cale. Comisia ar trebui sa initieze in aceasta situatie o procedura conform noului mecanism pentru asigurarea statului de drept. In cazul in care guvernul nu cedeaza, Romania risca pierderea drepturilor de vot la nivel european", se arata in scrisoarea lui Gunther Krichbaum pentru Jean Claude Junker, citata de HotNews.ro.

Krichbaum a anuntat si ca situatia din Romania va fi discutata la urmatoarea sedinta a Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag.

Deputatul german se declara insa fericit sa vada romanii in strada intr-un numar atat de mare, aparand statul de drept.

"Este imbucurator si incurajator faptul ca populatia din Romania se opune la aceasta lovitura data statului de drept. Demonstratiile in masa pe acest frig arata ca oamenii din Romania apara activ statul. UE trebuie sa fie acum de partea manifestantilor si sa ii sprijine", mai spune Krichbaum.

Uniunea Europeana are prevazuta sanctiunea retragerii dreptului de vot pentru cazul in care, intr-o tara membra, exista amenintari sistematice la adresa statului de drept. Procedura nu a fost folosita niciodata, desi Polonia a fost amenintata recent cu suspendarea dreptului de vot pentru incalcarea libertatii presei.

Lovitura PSD impotriva Justitiei a fost dezbatuta joi in Parlamentul European, una dintre cele mai dure pozitii fiind exprimata de vicepresedintele CE Frans Timmermans. Acesta a spus ca Romania risca sa piarda fonduri europene daca Guvernul Grindeanu nu abroga ordonanta.

Reactiile dure la nivel european nu au avut insa niciun ecou nici la varful PSD, nici in Guvern. Intr-o conferinta de presa comuna sustinuta joi seara Dragnea si Grindeanu au anuntat ca nu renunta la ordonanta ce amputeaza Codurile Penale.

Mai mult, Dragnea a sp... citeste mai departe despre "Romania risca pierderea dreptului de vot in UE daca Guvernul nu retrage ordonanta. Se cere convocarea lui Grindeanu la Bruxelles" pe Ziare.com

#Dragnea Grindeanu scot Romania din UE, #Romania drept vot UE ordonanta , #Stiri International