Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

România, menționată într-un raport privind spionarea și hărțuirea cetățenilor chinezi: ”Se începe cu apeluri telefonice”

România, menționată într-un raport privind spionarea și hărțuirea cetățenilor chinezi: ”Se începe cu apeluri telefonice”

Beijingul ar fi înfiinţat în străinătate peste 100 de aşa-numite secţii de poliţie, pentru a monitoriza, hărţui şi, în unele cazuri, repatria cetăţenii chinezi care trăiesc în exil, folosindu-se pentru aceasta de acorduri bilaterale de securitate încheiate cu ţări din Europa şi Africa, susţine un raport al unui ONG cu sediul în Madrid, care nominalizează şi România, potrivit CNN.

Fiind a doua cea mai mare economie din lume, China a dezvoltat o relaţie tot mai strânsă cu multe dintre ţările în care se presupune că au fost găsite astfel de secţii de poliţie, ceea ce ridică întrebări incomode pentru aceste guverne, care trebuie să echilibreze interesele comerciale cu securitatea naţională, notează CNN.

Organizaţia Safeguard Defenders, cu sediul la Madrid şi care militează pentru drepturile omului, afirmă că a găsit dovezi că Beijingul operează 48 de posturi de poliţie suplimentare în străinătate de când grupul a dezvăluit pentru prima dată existenţa a 54 de astfel de secţii, în septembrie. Într-un nou raport, ONG-ul se concentrează pe amploarea reţelei chineze şi examinează rolul pe care iniţiativele în materie de cooperare poliţienească între China şi mai multe state europene, inclusiv România, Italia, Croaţia şi Serbia, l-au jucat în extinderea reţelei de monitorizare a chinezilor din diaspora.

Printre noile acuzaţii lansate de grup se numără faptul că un cetăţean chinez a fost constrâns să se întoarcă acasă de către agenţi care lucrau sub acoperire într-o secţie de poliţie chineză dintr-o suburbie a Parisului, agenţi care ar fi fost recrutaţi în mod expres în acest scop. Franţa a refuzat să comenteze.

Alţi doi cetăţeni chinezi care trăiau în exil în Europa ar fi fost repatriaţi cu forţa - unul din Serbia, celălalt din Spania.

O structură de poliție paralelă a Chinei stârnește îngrijorare în mai multe țări

Safeguard Defenders, care analizează documente oficiale chinezeşti din surse deschise pentru a găsi dovezi ale unor presupuse abuzuri ale drepturilor omului, a declarat că a identificat patru jurisdicţii poliţieneşti diferite ale Ministerului Securităţii Publice din China active în cel puţin 53 de ţări, din toată lumea, secţii ce sunt înfiinţate sub pretextul că autorităţile vor să-i ajute pe expaţii chinezi să-şi rezolve anumite probleme legale.

China a fost acuzată că îşi foloseşte avanp ...citeste mai departe despre "România, menționată într-un raport privind spionarea și hărțuirea cetățenilor chinezi: ”Se începe cu apeluri telefonice”" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 626 ori
Citeste mai multe despresectii politie China chinezi spionare hartuire