Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania e printre tarile unde saracia afecteaza cel mai rau copiii - raport UNICEF

Romania e printre tarile unde saracia afecteaza cel mai rau copiii - raport UNICEF
Tarile din nordul Europei, Germania si Elvetia se afla in fruntea unui clasament al tarilor industrializate in ceea ce priveste progresul inregistrat in asigurarea bunastarii copiilor, mult in fata SUA, in timp ce ultimele trei locuri sunt ocupate de Romania, Bulgaria si Chile, informeaza un raport al UNICEF dat publicitatii joi.

Cele trei tari din coada clasamentului - Romania, Bulgaria si Chile - au un venit pe cap de locuitor inferior celui din alte tari din lumea industrializata, subliniaza bilantul realizat de centrul de cercetare Innocenti al UNICEF.

Insa "pozitia slaba" a unor tari precum SUA (37 din 41) si Noua Zeelanda (34) "demonstreaza ca un venit national ridicat nu este suficient pentru a garanta rezultate bune in termeni de bunastare a copiilor", subliniaza autorii. Slovenia (locul al 9-lea) depaseste cu mult tarile mai bogate, in privinta a numerosi indicatori.

In plus, noteaza raportul, Japonia, SUA si Canada sunt printre tarile cu cele mai putin eficiente politici sociale si de impozitare in sensul reducerii saraciei in randul copiilor.

Franta, pe locul al 19-lea, se afla la randul sau in treimea de tari cu rezultate medii.

Clasamentul care compara 41 de tari din Uniunea Europeana (UE) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a fost stabilit in functie de noua criterii, care figureaza printre obiectivele de dezvoltare durabila definite in 2015 de Organizatia Natiunilor Unite - reducerea saraciei si a foametei, asigurarea unei bune sanatati si a bunastarii, accesul la o munca decenta si la crestere economica, reducerea inegalitatilor, etc.

In medie, un copil din cinci (21%) din cele 41 de tari asa-zise "cu venituri inalte" traieste sub pragul saraciei. Exista insa mari variatiuni, fiind vorba de unul din zece in Danemarca, in Islanda si in Norvegia, dar si de unul din trei in Israel si in Romania.

Bulgaria, Spania, SUA, Mexic si Turcia prezinta si ele rate ale saraciei infantile net superioare mediei tarilor bogate. In Franta (aproape de 18%), proportia este sub media de 21%, potrivit acestui raport.

Finlanda, Islanda si Norvegia sunt tarile cele mai performante in materie de reducere a saraciei copiilor, datorita transferurilor sociale - prestatii sociale si impozite menite sa corecteze inegalitatile.

In doua treimi dintre tari, 40% din gospodariile cu copii cele mai sarace castiga mai putin decat cele 10% cele mai bogate.

Un copil din opt in medie este confruntat cu insecuritatea aliment ...citeste mai departe despre "Romania e printre tarile unde saracia afecteaza cel mai rau copiii - raport UNICEF" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 715 ori