Romania devine o tara-problema intr-un moment in care Europa vrea sa-si lase problemele in urma

Sambata, 25 Februarie 2017, ora 18:00
942 citiri
Romania devine o tara-problema intr-un moment in care Europa vrea sa-si lase problemele in urma

La data de 25 martie, la Roma, sefii de stat sau de guvern din UE vor marca a 60-a aniversare a semnarii Tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

Dupa intalnirea la nivel inalt de la Bratislava, acest summit reprezinta o noua etapa, decizionala, in procesul de implementare a agendei presedintelui Juncker privind reforma UE, enuntata in documentul de pozitie "Starea Uniunii" initiat chiar de acesta.

Sigur ca in acest moment prezentarea publica este linistitoare. Teme precum lupta impotriva terorismului, securizarea frontierelor exterioare, dar si interne (!!!) nu par a reprezenta semnale de alarma. Probabil, de aici si dezinteresul Bucurestiului, cel putin la nivel public.

Putem fi relaxati. Europa ne doreste si ne accepta oricum, orice am face. Suntem impecabili. Mai mult, am fi devenit, spun unii, subiect de atac din partea unor parteneri pe care mai ieri incercam sa-i convingem cat putem fi de folositori, fie prin pozitia geo-strategica, fie ca piata emergenta sau prin forta de munca inalt calificata.

State UE nu au alta treaba decat sa ne "rupa" tara, direct sau prin "proxi" - multinationale.

Daca tot ne plac scenariile care se "innoada" in exterior, poate ar fi mult mai interesant sa privim spre o serie de evolutii simple, clare si asumate oficial la nivel de decizie formala.

Acum doua zile, in fata studentilor de la Universitatea Catolica francofona de la Louvain-la-Neuve, presedintele Comisiei Europene a confirmat ca pregateste "Carta Alba privind viitorul Europei" pornind de la premisa ca "unele state din UE care vor sa avanseze mai repede decat celelalte au dreptul sa o faca" si aceasta deoarece numai unii parteneri ar fi interesati "de o noua constructie europeana, mai structurata, deschisa catre lume".

Presedintele Comisiei a subliniat ca un acord de principiu privind viitorul Europei poate fi posibil "fie intre 15 sau 28 de state", iar formatele pot varia "de la un subiect la altul", cum ar fi apararea, politica sau economia.

Juncker a mai afirmat ca UE a ajuns "in momentul in care nu ne mai putem imagina ca statele membre pot atinge aceleasi scopuri simultan si impreuna" si anunta clar ca pe aceste linii de mesaj va pleda, la Roma, in numele Comisiei Europene in favoarea reformei UE.

Presedintele Juncker a mai abordat acest subiect in cadrul unei Conferinte la Maastricht, in luna decembrie 2016, cand sublinia necesitatea crearii "unei orbite diferite in cadrul UE pentru tarile care nu sunt suficient de hotarate i ...citeste mai departe despre "Romania devine o tara-problema intr-un moment in care Europa vrea sa-si lase problemele in urma" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Europa cu doua viteze, #Romania Uniunea Europeana plan Juncker , #Stiri International