Reuters: Epoca de aur a sistemului bancar a apus pentru totdeauna

Luni, 12 Mai 2014, ora 16:55
2990 citiri
Reuters: Epoca de aur a sistemului bancar a apus pentru totdeauna
Sursa foto: Reuters

Perioada prospera pentru tranzactiile de pe piata financiara, cand bancile au obtinut profituri fara precedent din obligatiuni, valute si marfuri, s-ar putea sa se fi incheiat, institutiile financiare realizand ca nu va exista nicio crestere ciclica.

Chiar daca economiile occidentale incearca de cativa ani sa ajunga la perioada anterioara crizei, vor fi multe banci care nu vor mai avea succesul atins atunci, conform Reuters.

Veniturile bancilor obtinute din operatiunile cu instrumente cu venituri fixe, valute si marfuri - asa-numitul univers "FICC" - continua sa se mentina reduse pentru cele mai multe banci americane si europene in primul trimestru, acestea fiind obligate sa-si regandeasca modelele de afaceri.

Datorita unui mediu de reglementare mai strict si a unui potential punct de cotitura in cliclul din ultimi 20 de ani, in care dobanzile au scazut, este putin probabil ca nivelurile maxime de dinainte de criza financiara din 2008, sau in perioada imediat urmatoare, sa mai fie atinse.

Cum au reactionat bancile

Veniturile din operatiunile bancare de tip FICC, pe care criticii, uneori, le-au numit "casino banking", diferite de serviciile traditionale de investitii bancare, inca au o pondere de 70% din veniturile globale ale bancilor, conform firmei de analiza si cercetare Freeman.

Anul trecut, banca Goldman Sach a avut o pondere de 72% dn totalul veniturilor obtinute din operatiunile FICC, fata de 82% in 2010. O scadere a fost inregistrata si de Morgan Stanley, unde ponderea a coborat la 70%, de la 82% in 2003.

Cum noile reglementari stricte si politicile monetare si economice influenteaza piata globala, iar volumele tranzactionate si volatilitatea preturilor, care aduceau bancilor venituri mari, s-au diminuat.

Si se pare ca este o schimbare structurala, mai degraba decat o perioada ciclica sau temporara de acalmie.

"Profiturile s-au dus. Lumea s-a schimbat fata de 2007 si 2008", a spus Grant Peterkin, oficial al intitutiei financiare Lombard Odier din Geneva. "Reglementarile au fost cele mai importante".

Noile reglemantari dupa criza din 2007-2008 si reformele bancare Basel III, restrang efectiv capacitatea bancilor de a face operatiuni cu instrumente cu venit fix sau cu derivatele acestora.

Acestea reduc lichiditatea, dar alte instrumente "furnizoare" de lichiditate, cum ar fi fondurile speculative, nu au putut acoperi aceasta lipsa, pentru ca si acest segment este sub presiune.

Multe banci au inregistrat scaderi ale veniturilor in primul trimestru

Presiunea pe operatiunile FICC ale bancilor a fost adusa in atentie, ca urmare a scaderii veniturilor in primul trimestru.

Banca britanica Barclays a fost "personajul" principal, inregistrand o scadere cu 41% a veniturilor din aceste tranzactii fata de aceeasi perioada din 2013, anuntand ca va concedia 7.000 de angajati din aceasta divizie.

"Unele dintre presiunile simtite pe aceasta divizie la sfarsitul anului trecut sunt, in mod clar, structurale si ciclice", a declarat, pentru CNBC, directorul executiv al Barclays, Antony Jenkins.

Alti directori executivi de banci par sa sustina pozitia lui Jenkins, reducand dimensiunile operatiunilor FICC. Este de asteptat ca acestia sa reduca din costuri, iar in unele cazuri, sa iasa efectiv de pe anumite piete.

UBS a anuntat ca se retrage de pe anumite sectoare ale pietei instrumentelor cu venituri fixe, in timp ce Barclays si-a consolidat pozitia pe piata monetara G10, pe piata tranzactiilor valutare de pe pietele emergente si pe cea a metalelor pretioase.

Pe de alta parte, JP Morgan Chase vinde divizia de marfuri, iar Deutsche Bank iese din afacerile cu petrol, cereale si metale.

Desi rezultatele Barclays ar putea fi un exemplu negativ si in contrast cu cele ale altori institutii bancare, cum ar fi cresterea de 35% a veniturilor obtinute de Morgan Stanley in acest sector, principalele zece banci americane si europene au inregistrat in primul trimestru o scadere medie a veniturilor din tranzactiile FICC cu 14%.

Situatia a fost alarmanta cu atat mai mult cu cat primul trimestru era, de obicei, cel mai profitabil pentru operaiunile FICC.

Principalele zece banci au obtinut venituri cumulate pe acest segment de 24,18 miliarde de dolari in primul trimestru, in scadere fata de 28 de miliarde de dolari, un an mai devreme si de aproape 30 de miliarde de dolari in aceeasi perioada din 2012.

Aceste zece banci sunt Barclays, JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Citi, toate americane, si UBS, Deutsch, BNP Paribas si Credit Suisse din Europa.

La acest declin a contribuit si reducerea volatilitatii pietei. Aceasta poate fi pozitiva pentru investitorii cu aversiune fata de risc, dar, in acelasi timp, face mai putin probabil ca ei sa foloseasca acest fel de instrumente tranzactionate de banci. De asemenea, reduce si oportunitatile unor banci de a obtine profit.

Volatilitatea, care masoara potentialul de variatie a pretului activelor pe o anumita perioada, a atins sau este foarte aproape sa atinga un minim istoric al lichiditatii pentru titlurile care, de obicei, sunt foarte lichide si foarte comercializate, cum ar fi cele ale Trezoreriei SUA.

Analistii spun, de asemenea, ca scandalul rezultat din investigatiile in presupusa fraudare a ratelor de schimb valutar pe piata mondiala sau a ratelor dobanzii Libor, afecteaza mediul FICC, fortand bancile sa puna deoparte miliarde de dolari pentru eventualele costuri de judacata.

Cuiul final in cosciugul FICC, spun analistii, este acela ca bancile sunt pe punctul de a intra in ciclul de crestere a ratelor dobanzilor, dupa ce Rezerva Federala a SUA a redus stimulul post-criza.

Este un teritoriu complet necunoscut pentru banci si nu aduce usor bani.

"Am avut parte de cea mai mare schimbare", a declarat Chris Wheeler, analist bancar la Mediobanca din Londra. "Vor mai fi si altele pe masura ce efectul acestora se vor resimti".

#sistem bancar, #reglementari banci, #mediu bancar , #Stiri International