Retelele electrice din Moldova, "la mana" Ucrainei

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 15:37
1284 citiri
Retelele electrice din Moldova, "la mana" Ucrainei

Ucraina a pus sechestru pe doua retele electrice din Republica Moldova in urma unei decizii date de Curtea Suprema de Justitie prin care Moldova este somata sa plateasca 60 de milioane de dolari unei companii ucrainiene, informeaza NewsIn.

Decizia instantei de judecata a fost luata din cauza datoriilor istorice ale Republicii Moldova pentru energia electrica livrata de o companie din tara vecina.

Instanta cere intreprinderii de stat Moldelectrica sa plateasca 26 de milioane de dolari, aceasta fiind o datorie mai veche pentru energia electrica livrata Moldovei de compania "Energoalians", plus o penalitate de 34 de milioane de dolari pentru intarziere.

"Avem in fata un risc, riscul vine dintr-un litigiu similar cu aceeasi companie ucraineana Energoalians.

Momentan, in baza unei decizii a instantei din Ucraina, chiar a fost pus sechestru pe o linie de interconexiune, care apartine Moldelectrica", a explicat ministrul Economiei, Valeriu Lazar, citat de Publika TV.

"Valoarea procesului se ridica la cateva milioane de dolari. Judecata, din pacate, a luat deja decizia de a pune sechestru pe aceste linii de inalta tensiune", a adaugat directorul Moldelectrica, Ghenadi Dimov.

Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
#energie electrica, #sechestru ucraina, #datorii moldova, #companie energetica ucraina, #energie , #Stiri International