Republica Moldova se adanceste in criza

Luni, 11 Mai 2009, ora 09:10
1225 citiri
Republica Moldova se adanceste in criza

Efectele crizei economice incep sa se faca tot mai mult simtite in Republica Moldova, mai cu seama ca alegerile au trecut.

Daca in campania electorala comunistii au promis ca vor majora salariile bugetarilor cu 20%, dupa instalarea noului Guvern discursul s-a schimbat radical. Acum autoritatile de la peste Prut vor sa reduca cheltuielile cu 20% din cauza crizei, scrie Jurnal de Chisinau.

Propunerea vine in contextul in care Republica Moldova a inregistrat a doua cea mai mare scadere a productiei industriale dintre toatele statele din spatiul ex-sovietic (-25%), iar remitentele de valuta de la moldovenii care muncesc in strainatate au scazut la jumatate.

In acelasi timp, valoarea importurilor a ajuns sa depaseasca de cateva ori pe cea a exporturilor, iar deficitul bugetar risca sa depaseasca anul acesta 10% din PIB, aproximativ un miliard de dolari.

Nu in ultimul rand, rata somajului va atinge 10%, ceea ce inseamna ca vor ramane fara un loc de munca aproximativ 120.000 de moldoveni, potrivit unei estimari facute recent de Banca Mondiala.

Somajul va fi accentuat si din cauza bancilor comerciale care, din lipsa acuta de lichiditati, refuza sa mai crediteze economia. Mai mult chiar, unele institutii bancare au impus restrictii pentru retragerea de bani din conturi, in incercarea de a preveni o posibila prabusire a sistemului bancar.

Conform unor informatii neconfirmate oficial, in timpul campaniei electorale, cateva banci erau la un pas sa falimenteze, dar autoritatile le-au interzis sa anunte public acest lucru, deoarece Guvernul comunist tocmai incerca sa convinga electoratul ca "Moldova va fi ocolita de criza economica mondiala", mai scrie publicatia moldoveana.

#criza, #deficit, #moldova, #republica, #somaj , #Stiri International