Reportaj Deutsche Welle din Germania: Prefer sa iau mai multi sirieni, daca pot scapa de cativa est-europeni

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 09:08
926 citiri
Reportaj Deutsche Welle din Germania: Prefer sa iau mai multi sirieni, daca pot scapa de cativa est-europeni
Foto: Deutsche Welle/Vlad Draghicescu

Numarul mare de rromi instalati la Duisburg pune orasul in fata unor mari incercari. Celor aproximativ 13.000 de rromi din Romania si Bulgaria li se adauga si refugiatii veniti in ultimii doi ani.

La Duisburg, in cartierul Marxloh, realitatea este de asa natura incat nu poate fi povestita nici prin lentilele corectitudinii politice, nici utilizand sabloanele bine cunoscute despre rromi. Acest lucru a devenit evident atat in timpul discutiilor pe care le-am avut cu multi rromi din Romania, cat si in dialogul cu autoritatile locale.

Acestea din urma, fara a nega problemele de la fata locului, manifesta un optimism care cu siguranta ar fi molipsitor in alte conjuncturi. "Daca va plimbati un pic prin cartier o sa observati ca situatia nu-i chiar asa de rea precum este oglindita in presa", ne-a spus doamna Edeltraud Klabuhn de la Societatea pentru Dezvoltare din Duisburg, al carei birou se afla chiar in mijlocul cartierului Marxloh, descris deseori drept Bronx-ul din Duisburg.

In ultimii ani, presa germana a relatat ca la Maxloh te impiedici de munti de gunoaie prin care misuna nestingheriti sobolanii si ca tensiunile sociale au atins cote alarmante. Este drept, cand am ajuns prima oara in Marxloh, ne-au frapat aspectul neingrijit al multor cladiri, curtile in care zac saci ticsiti cu gunoaie si, in general, peisajul stradal, dominat de rable cu numere de inmatriculare romanesti si bulgaresti.

Duisburg, un oras cat o tara pentru rromii din Romania

Pe unele strazi - nu multe, dar suficiente pentru a-ti atrage atentia - saracia este palpabila. Multi copii de rromi cu haine ponosite se zbenguie in picioarele goale pe strada, transforma te miri ce intr-o jucarie, tipa, se injura, uneori iti zambesc, alteori te intreaba cine esti si ce doresti.

Surprinzator, unii vorbesc foarte bine limba germana, desi nu s-au stabilit la Duisburg cu mult timp in urma.

Se pot vedea si gunoaie aruncate anapoda, pe strada, in parcari, aproape de locurile de joaca. Insa, pentru conformitate, aceasta imagine dezolanta poate fi intalnita in numeroase cartiere ale oraselor germane - nu doar la Duisburg. Ceea ce nu face situatia mai agreabila, desigur.

"Si daca nu muncesc, astia tot ne da bani"

Nu a durat mult pana am intalnit primii rromi din Romania. Adi, un barbat zdravan, masiv, in putere cum se spune, dar care a refuzat categoric si amenintator sa fie fotografiat, filmat sau inregistrat in vreun alt fel, a spus din capul locului: "Eu sunt tigan adevarat, ma- ...citeste mai departe despre "Reportaj Deutsche Welle din Germania: Prefer sa iau mai multi sirieni, daca pot scapa de cativa est-europeni" pe Ziare.com

#rromi romani imigranti Germania , #Stiri International