Regele Juan Carlos abdica. Guvernul spaniol va adopta urgent o lege pentru aplicarea deciziei

Luni, 02 Iunie 2014, ora 14:00
1347 citiri
Regele Juan Carlos abdica. Guvernul spaniol va adopta urgent o lege pentru aplicarea deciziei

Guvernul spaniol urmeaza sa adopte marti, 3 iunie, intr-o sedinta extraordinara a consiliului de ministri, legea organica necesara pentru punerea in aplicare a deciziei Regelui Juan Carlos de a abdica in favoarea fiului sau, Printul Felipe de Asturias.

Constitutia Spaniei cuprinde in titlul II (despre Coroana) un articol in care se face referire la abdicarea sefului statului si renuntarea la drepturile de succesiune din partea mostenitorilor la tron. Articolul 57.5 al legii fundamentale prevede ca "abdicarile si renuntarile la tron sau orice alta indoiala de fapt sau de drept care apar in ordinea succesiunii la tron se vor rezolva printr-o lege organica".

Potrivit Constitutiei, printul mostenitor se transforma automat in noul monarh, imediat ce devine efectiva abdicarea. Ulterior, el trebuie insa sa fie proclamat rege si in fata camerelor reunite ale legislativului spaniol si sa depuna juramantul in fata acestora. Articolul 61.1. al Constitutiei stabileste ca, "odata proclamat in fata camerelor reunite, regele va depune juramantul de a-si indeplini cu fidelitate sarcinile, sa apere Constitutia si legile ei si sa asigure respectarea drepturilor cetatenilor si ale Comunitatilor autonome" spaniole.

Ce se va intampla cu regele "demisionar"

Constitutia nu prevede o functie anume pentru regele care abdica, desi acesta va continua sa faca parte din familia regala, fara sarcini constitutionale. Odata intrat in vigoare actul abdicarii, regele Juan Carlos poate sa adopte titlul de conte de Barcelona, asa cum a facut tatal sau, don Juan, dupa ce a renuntat la drepturile monarhice in favoarea fiului sau, in 1977.

Abdicarea nu este un fapt obisnuit in monarhia spaniola, fiind unul exceptional: ultima oara, o astfel de decizie s-a petrecut in 1941, cand fostul rege Alfonso XIII (care abdicase si plecase in exil in 1931) a renuntat la drepturile monarhice in favoarea fiului sau cel mare, Juan de Borbon, tatal regelui Juan Carlos, care nu a domnit. Din exil, el a renuntat la randul sau la drepturile de succesiune la tron in favoarea fiului sau.

In momentul in care Printul Felipe de Asturias va deveni rege, fiica sa cea mare, Infanta Leonor, va deveni la randul sau, automat, printesa de Asturias, potrivit articolului 57.2 al Constitutiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#decizie abdicare rege, #regele Juan Carlos, #abdicare Juan Carlos , #Stiri International