Referendumul din Turcia poate marca sfarsitul republicii lui Ataturk si renasterea Imperiului Otoman

Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 08:38
2648 citiri

Referendumul constitutional de duminica din Turcia privind sporirea prerogativelor prezidentiale ar putea reprezenta cea mai mare schimbare din istoria recenta a tarii si ar putea modifica fundamentele republicii laice fondate in 1923, relateaza EFE intr-un comentariu.

Modificarea Constitutiei este promovata de Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, islamist) care guverneaza Turcia cu majoritate absoluta din 2002, si de catre presedintele tarii, Recep Tayyip Erdogan. De cand a fost ales sef al statului, in 2014, Erdogan a facut din aceasta reforma obiectivul central al mandatului sau, pana acolo incat, in mai 2016, a fortat demisia lui Ahmet Davutoglu, care era pe atunci seful guvernului, deoarece acesta nu sustinea o astfel de reforma.

Referendumul de duminica se concentreaza exclusiv in jurul lui Erdogan: sustinatorii sai vor vota "da", in favoarea reformei, pentru ca au incredere in calitatile sale de lider. Detractorii sai vor vota "nu", deoarece autoritarismul acestuia nu le este pe plac. Sondajele, evident partinitoare in functie de cine le face, releva ca partizanii modificarii Constitutiei vor obtine intre 49% si 54% din voturile exprimate, scrie EFE.

Potrivit lui Erdogan, sistemul parlamentar impiedica guvernarea eficienta a tarii deoarece mecanismele de control pun obstacole in calea proiectelor legislative si coalitiile electorale creeaza instabilitate, cu toate ca - dupa cum aminteste EFE - AKP guverneaza singur din 2002.

Opozitia se teme ca o eventuala modificare a Constitutiei va duce la concentrarea puterii in mainile unei singure persoane: puterea executiva, pentru ca presedintele "fagociteaza" mandatul de prim-ministru si numeste ministrii; puterea legislativa, deoarece presedintele poate guverna prin decrete; puterea judiciara, fiindca seful statului va putea numi sase din cei 13 membri ai Inaltului Consiliu al Puterii Judiciare (HSYK).

Cu toate ca legislatia actuala defineste mandatul de presedinte al statului drept o functie neutra, Erdogan este cel care domina AKP si, de trei ani incoace, senzatia este ca niciun judecator nu emite sentinte care nu sunt pe placul sau, de teama de a nu fi destituit sau mutat in alt post, scrie EFE.

Astfel, daca referendumul va fi validat, nu va face decat "sa adapteze legea la realitate", dupa cum s-au exprimat anul trecut chiar surse apropiate presedintelui. Erdogan prezideaza deja Consiliul de Ministri, care guverneaza prin ordonante de la puciul esuat din iulie 2016.

"Nu se va sc ...citeste mai departe despre "Referendumul din Turcia poate marca sfarsitul republicii lui Ataturk si renasterea Imperiului Otoman" pe Ziare.com

#Erdogan referendum Turcia, #Erdogan putere Turcia , #Stiri International