Recesiunea va forta Bank of England sa mentina dobanda cheie, pentru a sustine economia

Sambata, 04 Iulie 2009, ora 11:37
1980 citiri
Recesiunea va forta Bank of England sa mentina dobanda cheie, pentru a sustine economia

Banca centrala a Marii Britanii va mentine dobanda cheie la nivelul minim record de 0,5% la reuniunea de saptamana viitoare, conform analistilor, in incercarea de a scoate economia din recesiune, iar atentia va fi indreptata spre eventuala extindere a tintelor de relaxare cantitativa, scrie Reuters, informeaza NewsIn.

Bank of England (BoE) a creat deja bani pentru cumpararea de active in valoare de peste 100 miliarde lire, si urmeaza sa atinga tinta de 125 miliarde lire sterline pana la sfarsitul lunii.

Majoritatea economistilor estimeaza ca programul va si extins la 150 miliarde lire, limita autorizata de guvern la inceputul acestui an. Insa acestia au pareri impartite in legatura cu momentul in care BoE va face acest pas, daca va fi in aceasta luna sau in august, la publicarea noilor previziuni trimestriale.

Acestea sunt unele dintre aspectele ce ar putea figura in decizia comitetului de politica monetara.

Amploarea recesiunii

Economia Marii Britanii s-a comprimat cu 2,4% in primele trei luni ale anului, peste asteptari, inregistrand cea mai drastica scadere din 1958.

Indicatorii pe baza carora s-au realizat previziunile aratau un scenariu mai optimist. Increderea consumatorilor a crescut, sondajele arata ca sectorul serviciilor a crescut atat in mai cat si in iunie, si chiar ca piata ipotecara s-a stabilizat.

Calculele Institutului National de Cercetare Economica si Sociala arata ca economia britanica a revenit pe crestere in aprilie, sustinand parerile ca Marea Britanie va fi prima economia majora ce va iesi din recesiune.

Cu toate acestea, oficialii BoE au avertizat ca revenirea ar putea fi vulnerabila si ca tendinta de crestere ar putea sa nu fie sustenabila daca nivelul creditarii este prea slab pentru a sustine cererea.

Inflatia

Inflatia ramane peste tinta impusa de Bank of England la 2%, si s-a dovedit surprinzator de rezistenta, in mare parte din cauza deprecierii lirei din ultimii doi ani, ce a dus la scumpirea importurilor.

Inflatia preturilor de consum s-a moderat la 2,2% in mai, iar inflatia preturilor de retail, o masura mai larga, ce include mai multe costuri din sectorul ipotecar, a trecut pe rosu.

Majoritatea economistilor estimeaza ca ambele masuratori ale inflatiei vor continua sa se tempereze in urmatoarele luni, in contextul in care recesiunea determina scaderea preturilor. Cu toate acestea, scumpirea masiva a petrolului, de la inceputul acestui an, diminueaza riscurile de deflatie.

Conditiile de creditare

Cel mai recent sondaj realizat de Bank of England cu privire la conditiile de creditare arata ca initiativele guvernului de impulsionare a creditarii s-au bucurat de un oarecare succes.

Creditele acordate familiilor au crescut in al doilea trimestru pentru prima oara din al treilea trimestru al anului 2007, iar conditiile par sa se relaxeze in urmatoarele luni.

Preturile activelor

Preturile activelor au stagnat in ultimele saptamani, dupa o crestere masiva inceputa in luna matie.

Preturile caselor par sa se stabilizeze, dupa ce au pierdut 20% din valorile record inregistrate in 2007.

Cifrele publicate de Nationwide Building Society arata ca preturile caselor au crescut in iunie pentru a doua luna consecutiv, fiind numai cu 10% fata de nivelul de anul trecut.

Lira sterlina s-a apreciat in ultimele trei luni, dupa ce a pierdut un sfert din valoare inregistrata la mijlocul lui 2007.

#inflatie, # preturi, # consum , # case, # marea britanie, # dobanda cheie , #Stiri International