Razboiul informatic dus de Rusia a prins NATO pe picior gresit. Alianta pregateste masuri restrictive si o lista neagra a conturilor

Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 13:04
649 citiri
Razboiul informatic dus de Rusia a prins NATO pe picior gresit. Alianta pregateste masuri restrictive si o lista neagra a conturilor

Rezolutia referitoare la "transformarea informatiei in arma" a fost adoptata de Comisia pentru dimensiunea civila a securitatii, cu unanimitate de voturi, duminica, la cea de-a 63-a sesiune anuala a Adunarii Parlamentare (AP) a NATO, organizata la Bucuresti.

Proiectul de rezolutie a fost prezentat de raportorul Jane Cordy (Canada), care a precizat ca documentul prezinta aspecte referitoare la "provocarile din securitatea cibernetica".

"Facebook si Twitter (...) au transformat societatile intr-un mod fundamental. Aceasta revolutie schimba sistemele politice, relatiile internationale si securitatea globala. Social media a extins dialogul social, a adus in discutie alte probleme, a mobilizat societatea civila peste tot in lume. In acelasi timp, social media poate sa duca la fragmentarea si polarizarea societatii si sa ofere vizibilitate mai mare parerilor radicale, precum si raspandirea stirilor false", a declarat Jane Cordy.

Totodata, Jane Cordy a precizat ca Vestul a inventat internetul si social media, dar aceste tehnologii au fost folosite impotriva sa.

"Pentru Rusia, domeniul cibernetic este un camp de batalie (...) Intensitatea si resursele razboiului informatic rusesc au prins sistemul euroatlantic pe nepregatite. Apoi organizatiile ISIS, organizatiile teroriste se folosesc de tehnologia informatiei si comunicarii in scopuri proprii", a spus Cordy.

Totodata, Jane Cordy a precizat ca, pentru contracararea acestor activitati, s-au luat mai multe masuri de catre comunitatea euroatlantica.

"Acest proiect de rezolutie recunoaste eforturile facute (...) Se recomanda infiintarea unei institutii speciale, care sa raspunda de identificarea atacurilor de dezinformare si sa le contracareze. Este un lucru important, desi trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca nu putem sa contracaram toate aceste informatii false cu arma adevarului. Va trebui sa aplicam masuri restrictive, inlaturarea continutului si o lista neagra a diferitelor conturi. Va trebui sa ne adaptam rapid, sa incorporam aspectele de mass-media in formarea personalului militar. (...) De asemenea, trebuie sa ne aparam procesele electorale", a afirmat Jane Cordy.

Cordy a mai aratat ca ar trebui investit mai mult si in educarea cetatenilor, in dezvoltarea competentelor IT si a gandirii critice, astfel incat oamenii sa recunoasca stirile false.

De asemenea, Comisia a adoptat cu unanimitate de voturi doua amendamente la rezolutie. Primul a fost propus de delegatia franceza si se ...citeste mai departe despre "Razboiul informatic dus de Rusia a prins NATO pe picior gresit. Alianta pregateste masuri restrictive si o lista neagra a conturilor" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#NATO masuri razboi cibernetic Rusia , #Stiri International