Razboiul gresit: Actuala perioada de teroare este doar preludiul unor manifestari si mai brutale

Marti, 22 August 2017, ora 23:04
793 citiri

SUA se indeparteaza tot mai mult de cursul anti-Assad. Iar presedintele sirian Assad devine tot mai increzator. El le impune conditii statelor care intentioneaza sa intretina legaturi cu tara sa.

La finele saptamanii trecute presedintele Bashar al-Assad a tinut un discurs in fata a numerosi diplomati sirieni. Parea stapan pe sine. Printre altele, liderul de la Damasc a spus ca nu va exista cooperare cu "tarile care nu-si clarifica, la modul decis, conexiunile cu terorismul".

Assad se referea la unele state arabe, mai ales la cele din peninsula, la mai multe tari europene si la Statele Unite ale Americii, pe care presedintele Siriei le acuza de cooperare cu "teroristii".

Assad are motive de optimism. El si-a tinut discursul la 3 zile dupa atentatul de la Barcelona soldat cu moartea a 15 persoane si ranirea a peste 100 de oameni.

Pentru Assad, atacurile de acest gen sunt ca o mana cereasca, fiindca ii dau ocazia sa para in ochii adversarilor sai de pana acum un potential partener.

In Occident nu trece o saptamana fara incidente teroriste, a afirmat el in fata diplomatilor sirieni. "Situatia i-a determinat pe politicienii din Vest sa-si schimbe atitudinea (fata de Siria - n.red.) "

Lupta contra ISIS are prioritate

Intr-adevar, de ceva timp incoace, SUA au o noua abordare referitor la Siria. Cu cateva saptamani in urma, presedintele Donald Trump a anuntat anularea programului CIA menit sa-i sprijine pe adversarii lui Assad.

Din miile de luptatori instruiti de catre fortele americane, putini s-au dovedit a fi niste parteneri de incredere.

Insa Washingtonul semnalizeaza distantarea de adversarii lui Assad si prin alte demersuri, cum ar fi apropierea de Rusia - o sustinatoare a regimului de la Damasc - cu toate ca SUA doresc sa impiedice mentinerea presedintelui sirian la putere.

Cel putin asa afirma intr-un interviu acordat postului Fox News, la inceputul lunii august, seful diplomatiei americane, Rex Tillerson.

Tillerson a mai spus, tot atunci, si ca SUA si Rusia au un interes comun, anume o Sirie unita si stabila. In opinia Kremlinului, insa, cel putin pe termen mediu, acest obiectiv nu poate fi realizat decat cu Assad aflat la conducerea tarii.

Cursul ezitant al SUA

Administratia Trump demonstreaza un curs la fel de ezitant ca cel al fostului presedinte Barack Obama dintr-un motiv evident: Washingtonul considera reale pericole gruparile jihadiste de genul ISIS sau al-Qaida.

"Nu numai gruparile izolate sau indivizii ra ...citeste mai departe despre "Razboiul gresit: Actuala perioada de teroare este doar preludiul unor manifestari si mai brutale" pe Ziare.com

#Assad SUA Siria Rusia , #Stiri International