Razboiul dronelor. Marile puteri cheltuiesc anual miliarde pe robotii de lupta

Luni, 12 Septembrie 2016, ora 17:55
4595 citiri
Razboiul dronelor. Marile puteri cheltuiesc anual miliarde pe robotii de lupta
Foto: OSCE

Piata dronelor militare se va dubla in anii urmatori, estimeaza analistii institutului IHS Jane, care iau in calcul amplificarea tensiunilor geopolitice la nivel global si tendinta liderilor militari de a folosi tehnologia UAV (unmanned aerial vehicles).

In prezent, vanzarile de drone militare ating 6 miliarde de dolari anual, dar suma ar putea sa depaseasca 11 miliarde de dolari anual pana in 2025, anunta cel mai recent raport IHS Jane, citat de CNBC.

"Tensiunile globale in crestere si rolul tot mai mare detinut de UAV-uri in operatiunile militare vor impulsiona cererea pentru aceste aparate", crede Derrick Maple, analist principal in cadrul institutului american.

Piata americana va fi in continuare principalul exponent pentru segmentul dronelor din industria de aparare, gratie investitiilor facute in cercetare si dezvoltare, dar un interes in crestere pentru aceasta tehnica de lupta se observa si pietele din Asia-Pacific, Europa si Orientul Mijlociu.

La nivelul preturilor de acum, vanzarile anuale de drone militare produse in SUA ar putea ajunge in 2025 la 4,26 miliarde de dolari, in crestere cu 900 de milioane de dolari fata de momentul actual.

Israelul, un alt producator important de drone militare, ar putea atinge o cifra a vanzarilor de 0,41 miliarde de dolari pe an, peste nivelul de 0,15 miliarde detinut in piata in acest an.

China ar putea dubla bugetul alocat cumpararii de aparate UAV, in vreme ce India pare sa se indrepte spre cheltuieli anuale de 3,5 miliarde in urmatorul deceniu numai pentru acest capitol de achizitii.

"Pe masura ce tensiunile se acumuleaza in Asia de Est este de asteptat sa avanseze si programele de dotare a fortelor armate cu drone. In special, piata din India va inregistra o crestere puternica, ca urmare a cererii din regiunile de frontiera", explica Maple.

Raportul IHS Jane arata ca aparatele de acest tip vor trebui adaptate pentru conditii meteo mai dure si vor trebui sa se conformeze unor noi reguli de zbor impuse de cresterea numarului de operatiuni in care sunt implicate.

"Integrarea lor in spatiul aerian devine de o importanta critica, pe masura ce operatiunile cu UAV se intensifica, regulamente noi fiind necesare pentru a se adresa atat sectorului militar, cat si celui civil", considera expertii in securitate.

#vanzari drone militare, #tehnica de lupta, #producatori drone, #vanzari armament modern , #Stiri International