Elon Musk nu le mai dă internet gratis ucrainenilor. 1.300 de sateliți din rețeaua Starlink au fost deja deconectați

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 11:18
774 citiri
Elon Musk nu le mai dă internet gratis ucrainenilor. 1.300 de sateliți din rețeaua Starlink au fost deja deconectați
Terminal Starlink/ FOTO: CNN

Ucraina ar putea pierde accesul la serviciul crucial de internet Starlink al lui Elon Musk în plin război. Potrivit CNN, peste 1.300 de unități au fost deconectate în ultimele săptămâni, din cauza lipsei finanțării. Deși Musk a spus că va continua să sprijine guvernul de la Kiev indiferent de disponibilitatea Departamentului american al Apărării de a oferi finanțare, SpaceX și Pentagonul încă sunt în negocieri.

Deconectarea a început la 24 octombrie și a fost descrisă de o persoană informată despre situație ca fiind o „problemă uriașă” pentru armata ucraineană. Terminalele fuseseră deconectate, a spus această persoană, din cauza lipsei de finanțare.

Întreruperea a afectat un bloc de 1.300 de terminale pe care Ucraina le-a cumpărat de la o companie britanică în luna martie și care au fost folosite pentru operațiuni legate de luptă.

SpaceX percepea armatei ucrainene 2.500 de dolari pe lună pentru a menține conectate fiecare dintre cele 1.300 de unități, ceea ce a dus costul total la aproape 20 de milioane de dolari până în septembrie, a precizat persoana informată în acest sens. În cele din urmă, aceștia nu și-au mai putut permite să plătească.

În septembrie, SpaceX a cerut Pentagonului să preia finanțarea pentru Starlink în Ucraina, de care armata ucraineană depinde în mare măsură pentru comunicații. Compania a argumentat că nu poate finanța în continuare operațiunile de terminal pentru Ucraina. Ulterior, Musk s-a răzgândit, spunând că Starlink va funcționa în Ucraina indiferent de disponibilitatea Departamentului american al Apărării de a oferi finanțare. În pofida anunțului lui Musk că și-a retras cererea adresată Pentagonului, discuțiile privind finanțarea de către agenție a terminalelor continuă.

Înainte ca terminalele să fie complet deconectate, ministerul ucrainean al Apărării le-a cerut omologilor săi britanici, la începutul lunii octombrie, să plătească o factură lunară de 3,25 milioane de dolari. Potrivit unui oficial britanic, în urma discuțiilor dintre ministere, „s-a decis că există capacități militare mai prioritare”.  Un oficial ucrainean de rang înalt a confirmat deconectarea terminalelor pentru CNN, precizând că tehnologia Starlink e foarte importantă în război.

Potrivit SpaceX, în Ucraina există aproape 20.000 de terminale Starlink, majoritatea fiind achiziționate integral sau parțial cu finanțare ...citeste mai departe despre "Elon Musk nu le mai dă internet gratis ucrainenilor. 1.300 de sateliți din rețeaua Starlink au fost deja deconectați" pe Ziare.com

Funcțiile pe care toți utilizatorii de Messenger le așteptau, implementate de Facebook
Funcțiile pe care toți utilizatorii de Messenger le așteptau, implementate de Facebook
Meta își actualizează aplicația de mesagerie Facebook Messenger, introducând o serie de îmbunătățiri care vor oferi utilizatorilor o experiență îmbunătățită și mai multă...
Rusia interzice reclamele la serviciile VPN. Care este motivul
Rusia interzice reclamele la serviciile VPN. Care este motivul
Recent, guvernul rus a decis să interzică reclamele pentru unele servicii VPN (Virtual Private Network). Această măsură vine în contextul în care serviciile VPN permit utilizatorilor să...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #Internet, #stralink, #Elon Musk, #negocieri, #Pentagon , #Stiri International