Qatarul a fost izolat complet de tarile arabe: oamenii au luat cu asalt magazinele pentru a-si face provizii

Luni, 05 Iunie 2017, ora 23:33
1331 citiri
Qatarul a fost izolat complet de tarile arabe: oamenii au luat cu asalt magazinele pentru a-si face provizii
Foto: Doha News

Locuitorii Qatarului au intrat in panica, luni, cand au auzit ca toate tarile vecine isi inchid granitele in fata lor, asa ca au luat cu asalt magazinele pentru a-si face provizii de hrana, pentru ca se asteapta la ce-i mai rau.

Oamenii au golit rafturile supermarketurilor si si-au umplut carucioarele cu lapte, apa, oua si orez, informeaza publicatia locala Doha News.

"Nu am vazut in viata mea asa ceva. Oamenii si-au umplut carucioarele cu mancare si apa", povesteste un qatarez care si-a facut luni cumparaturile intr-un hypermarket Carrefour.

Retelele de socializare s-au umplut cu imagini ale rafturilor si frigiderelor goale, pe masura ce qatarezii au cumparat ce carne au gasit, proaspata sau congelata, pentru a-si face provizii.

Guvernul incearca sa asigure populatia ca aprovizionarea se va face in continuare pe mare, dupa ce Arabia Saudit a decis sa inchida singura frontiera terestra a Qatarului, tara care este asezata intr-o peninsula, iar alte tari din regiune au intrerupt relatiile diplomatice si au suspendat toate legaturile aeriene.

Ministrul de externe din Qatar sustine ca viata de zi cu zi a cetatenilor nu va fi afectata de sanctiunile impuse de tarile vecine si ca "vor fi luate toate masurile pentru ca societatea si economia sa nu fie afectate".

Cu toate acestea, singura cale terestra de intrare in Qatar este prin frontiera cu Arabia Saudita, astfel ca importurile de materii prime si alimente transportate pe aceasta cale vor disparea complet, singurele cai de aprovizionare ramanand cea maritima si cea aeriana, prin curse lungi.

Pe aeroportul din Doha aterizeaza in continuare aeronavele companiilor din Europa si din restul lumii, insa cele din zona, precum Etihad, Emirates, Flydubai, Air Arabia, Saudia, Gulf Air si EgiptAir si-au suspendat toate cursele.

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Bahrainul, Yemenul si Libia au intrerupt relatiile diplomatice cu Qatarul, stat pe care il acuza ca sprijina mai multe grupuri jihadiste, printre care si Statul Islamic si Al-Qaida, acuzatii negate de Doha.

Agentia saudita de stiri SPA a transmis ca Riadul si-a inchis granitele si a intrerupt traficul aerian si pe mare cu Qatarul. Oficiali sauditi au declarat ca decizia a fost luata pentru a "proteja securitatea nationala a tarii fata de pericolele terorismului si ale extremismului".

Cetatenii din Qatar au la dispozitie doua saptamani pentru a parasi teritoriul celor trei tari din Golf, respectiv Arabia Saudita, Emiratel ...citeste mai departe despre "Qatarul a fost izolat complet de tarile arabe: oamenii au luat cu asalt magazinele pentru a-si face provizii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#izolare Qatar, #sanctiuni Qatar, #conflict Qatar , #Stiri International