Putin si Erdogan sunt iar prieteni: Cum arata aceasta relatie in cifre

Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 08:04
1083 citiri
Putin si Erdogan sunt iar prieteni: Cum arata aceasta relatie in cifre
Foto: site oficial Kremlin

Legaturile dintre Rusia si Turcia si-au reluat cursul normal, a declarat luni presedintele rus Vladimir Putin in cadrul unei intrevederi cu omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan, in orasul rus Soci.

"Vreau sa notez, la inceputul intalnirii noastre, ca relatiile bilaterale pot fi considerate practic pe deplin restabilite", a spus Putin.

Relatiile dintre Rusia si Turcia au fost afectate in noiembrie 2015, dupa ce aviatia militara turca a doborat un avion de lupta al Rusiei langa granita cu Siria. Incepand din 2016, Putin si Erdogan au militat pentru repararea legaturilor dintre cele doua state.

Vladimir Putin a declarat ca formatul discutiilor de la Astana a creat conditiile necesare pentru interventia ONU cu scopul de a proteja refugiatii sirieni, iar Rusia va continua sa colaboreze cu Turcia pentru a contribui la rezolvarea crizei.

"Pe fondul realizarilor in lupta impotriva terorismului, presedintele (Erdogan, n.red.) si cu mine consideram ca este necesar sa intensificam eforturile comune pentru a asigura normalizarea pe termen lung in tara respectiva... in primul rand pentru a promova procesul de reglementare politica si de asistenta pentru sirieni in perioada de reconstructie post-conflict. Nivelul violentelor (in Siria, n.red.) a scazut in mod evident, fiind create conditii favorabile pentru promovarea dialogului intra-sirian sub auspiciile Organizatiei Natiunilor Unite", a spus Putin.

Discutia dintre cei doi lideri s-a concentrat pe relatiile economice dintre Rusia si Turcia. Vladimir Putin a transmis ca, in primele noua luni ale acestui an, comertul dintre cele doua tari a crescut cu peste 30%.

Compania rusa de stat Rosatom va lucra la instalarea unui reactor la prima centrala nucleara din Turcia, in orasul Akkuyu, pana in anul 2023, a mai anuntat presedintele Rusiei. De cealalta parte, liderul de la Ankara a declarat ca Turcia este interesata de cresterea importurilor de arme rusesti si de cumpararea sistemului antiracheta S-400 din Rusia.

Recep Erdogan a spus ca sustine eliminarea restrictiilor ramase in vigoare privind relatiile comerciale cu Rusia.

"Contactele noastre au continuat sa abordeze toate problemele existente... Luna trecuta, o comisie interguvernamentala si-a incheiat activitatea la Kazan si am fost incantati sa aflam ca, in cadrul acestei intalniri, s-a luat decizia de a facilita exportul unor bunuri catre Federatia Rusa, cum ar fi vinete, rosii, rodii si alte culturi agricole. Vrem sa fie eliminate toate restr ...citeste mai departe despre "Putin si Erdogan sunt iar prieteni: Cum arata aceasta relatie in cifre" pe Ziare.com

#Putin Erdogan relatii Rusia Turcia, #import export 2017 Rusia Turcia , #Stiri International