Pungile din plastic ar putea fi interzise in curand in California

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 16:45
1049 citiri
Pungile din plastic ar putea fi interzise in curand in California
paginadeagricultura.ro

Senatul si Adunarea deputatilor din statul american California au adoptat o propunere de lege care vizeaza interzicerea folosirii pungilor din plastic in magazine incepand de la 1 iulie 2015.

Daca guvernatorul democrat al acestui stat american, Jerry Brown, va promulga legea, votata la sfarsitul saptamanii trecute de ambele camere, California va deveni primul stat american care va interzice pungile din plastic in magazine, relateaza Mediafax.

Pungile din plastic vor disparea din magazinele alimentare si din farmacii incepand de la 1 iulie 2015, apoi din minimarketuri si din pescarii, incepand din 1 iulie 2016. Aceste magazine vor putea sa propuna pungi reutilizabile sau reciclabile la pretul de 10 centi.

Cateva zeci de orase din California, inclusiv Los Angeles si San Francisco, au adoptat deja legislatii similare.

"Este un mare pas inainte. Pungile din plastic nu ne vor mai polua nici plajele, nici muntii, nici deserturile, raurile, izvoarele si lacurile", a declarat unul dintre promotorii legii, senatorul democrat Alex Padilla, intr-un comunicat.

Dupa parerea sa, legea va proteja mediul inconjurator, dar si "locurile de munca din California, intrucat statul va trece la pungi reutilizabile". Textul prevede intr-adevar acordarea unor imprumuturi in valoare de 2 milioane de dolari companiilor care vor fabrica pungi reutilizabile.

In schimb, opozantii legii considera ca aceasta interdictie va genera disparitia unor locuri de munca. Producatorul de pungi din plastic Crown Poly a deplans la randul sau aparitia unor costuri suplimentare pentru consumatori.

Folosirea pungilor din plastic "costa milioane de dolari" prin operatiunile de curatenie si reciclare, este "un flagel vizual pentru mediul inconjurator si o pericol pentru fauna si flora", au declarat la randul lor reprezentantii asociatiei ecologiste Californians Against Waste.

In oceane, mai ales, deseurile plastice de diverse marimi au un impact considerabil asupra mediului: animalele marine - delfini, foci etc. - se incurca in ele, se sufoca si se ineaca. Altele le ingereaza, precum broastele testoase, care confunda pungile din plastic cu meduzele.

Descompuse in mici particule, aceste materiale sunt de asemenea banuite ca ar avea efecte negative asupra fertilitatii si ar provoca diverse tipuri de cancer la om.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pungi plastic interzise California, #interzicere folosire pungi plastic , #Stiri International