Punctele cheie din acordul istoric pe programul nuclear al Iranului

Marti, 14 Iulie 2015, ora 19:37
1022 citiri
Punctele cheie din acordul istoric pe programul nuclear al Iranului
Foto: Presedintia Iranului

Marile puteri din grupul "5 plus 1" (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania) si Iranul au incheiat marti, la Viena, dupa aproape doi ani de negocieri intense, un acord final asupra programului nuclear iranian, acord care sa garanteze caracterul strict pasnic ale acestui program, in contrapartida cu ridicarea sanctiunilor internationale impuse Teheranului.

Conform agentiilor DPA si AFP, principalele prevederi continute in cele 100 de pagini ale documentului, in care intra acordul general si cinci anexe referitoare la aspecte tehnice, sunt urmatoarele:

Instalatii nucleare

Iranul a acceptat sa nu construiasca noi instalatii de imbogatire a uraniului timp de 15 ani. Reactorul de cercetare Arak va fi reconstruit astfel incat sa nu produca plutoniu de calitate militara, iar deseurile vor fi trimise in strainatate pe toata durata de functionare a reactorului.

Acord istoric pe dosarul nuclear iranian (Video)

Instalatia de la Fordo, construita in secret sub un ...citeste mai departe despre "Punctele cheie din acordul istoric pe programul nuclear al Iranului" pe Ziare.com

#prevederi dosar nuclear Iran, #prevederi acord Iran, #puncte acord nuclear Iran , #Stiri International