Protestele din Iran anunta o noua Primavara persana? Manifestantii lovesc parca fara nicio teama

Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 16:30
886 citiri
Protestele din Iran anunta o noua Primavara persana? Manifestantii lovesc parca fara nicio teama
Foto: Teheran, 16 iunie 2009 / CC BY-SA 2.0

Protestele violente din Iran continua, desi autoritatile au luat masuri drastice, iar judecatorii au inceput sa dicteze pedepse extrem de dure pentru protestatari.

Pana acum au murit deja 16 oameni si cateva sute au fost arestati, iar toata lumea se intreaba daca nu se va ajunge cumva la violente similare celor din 2009, cand sute de oameni si-au pierdut viata in confruntarile declansate dupa castigarea suspecta a alegerilor prezidentiale de catre controversatul Mahmoud Ahmadinejad.

"Amploarea protestelor si intensitatea violentelor sunt iesite din comun. Stim deja ca 16 persoane au fost ucise in vestul tarii. Am asistat la luptele de strada de luni seara. Manifestantii lovesc parca fara sa se teama de interventia fortelor de ordine. Cu toate astea, momentan, nu putem compara gravitatea violentelor din 2009 cu ce se intampla in aceste zile. O spun multe dintre sursele mele care au trecut prin accea perioada si isi amintesc foarte bine cum s-au petrecut lucrurile", a precizat corespondenta Bloomberg Golnar Motevalli, pentru BBC.

Nu doar amploarea, ci si natura manifestatiilor pare sa fie diferita.

"In 2009, protestatarii iesisera in strada pentru a i se opune presedintelui Ahmadinejad, a carui victorie electorala era controversata. Atunci protestau reformisti din toate clasele soaciale si toate generatiile din Iran. De aceasta data, Guvernul de la Teheran sustine ca protestele au tenta politica si ca au fost organizate de oponenti ai presedintelui Hassan Rouhani si ai politicii sale economice. Violentele au izbucnit in Mashhad si apoi s-au extins. Cu toate astea, peste tot in tara, protestatarii sunt fie tineri membri ai clasei muncitoare, fie studenti proveniti din clasa de mijloc", a mai spus Golnar Motevalli.

Manifestatiile din 2009 din Iran au primit numele de Miscarea Verde sau Primavara persana.

Sute de oameni au fost ucisi atunci in timpul confruntarilor de strada si ale sute au ajuns la inchisoare. Oficial, Teheranul a recunoscut doar 30 de decese si 250 de arestari. Acum, autoritatile iraniene sustin ca cel mai probabil manifestatiile se vor calma in cateva zile.

Ayatollahul Khamenei - autoritate religioasa in Iran - acuza implicare straina in alimentarea conflictelor.

"In aceste zile, dusmanii Iranului au folosit tot soiul de instrumente, de la bani, arme, manevre politicie si servicii de informatii pentru a crea necazuri liderului Republicii Islamice Iran", a scris acestea intr-un mesaj postat pe Twitter.

The dignit ...citeste mai departe despre "Protestele din Iran anunta o noua Primavara persana? Manifestantii lovesc parca fara nicio teama" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Iran manifestatii morti raniti, #Trump Teheran violente, #manifestari violente Teheran Iran , #Stiri International