Proteste in Franta fata de reforma muncii impusa de Macron. Chiar se va schimba modelul social in Franta?

Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 11:39
1846 citiri
Proteste in Franta fata de reforma muncii impusa de Macron. Chiar se va schimba modelul social in Franta?
Foto: Facebook/Emmanuel Macron

Francezii protesteaza sambata, dupa ce presedintele Emmanuel Macron a semnat, cu o zi in urma, cinci decrete privind reformarea legislatiei muncii in Franta, o miscare vazuta de critici ca o reconfirmare a manifestarilor sale dintr-o pozitie de lider monarhic sau chiar "faraonic".

"Reforma reprezinta o transformare fara precedent a modelului nostru social si a functionarii economice a tarii noastre", a spus Macron vineri, potrivit The Local.

Masurile, care au declansat proteste in masa, mult asteptate pe de alta parte de mediul de afaceri si de partenerii Frantei din Uniunea Europeana, sunt menite sa le confere angajatorilor mai multa flexibilitate in negocierile legate de salarii si de conditii de munca, precum si o mai mare libertate in ceea ce priveste angajarile si concedierile, in contextul in care protectia angajatilor a fost pana acum sacrosanta in Franta.

Macron sustine insa ca masurile contin "noi drepturi si noi masuri de protectie", precum plati compensatorii mai mari pentru angajatii concediati.

Mai multe proteste au fost organizate pe parcursul ultimelor saptamani de catre liderii de sindicat care se opun reformelor. Sambata este asteptata la Paris o noua manifestatie.

Opinia publica este divizata, multi fiind de parere ca reformele vor spori competitivitatea Frantei, insa nu vor imbunatati conditiile de lucru.

De asemenea, expertii sunt rezervati in ceea ce priveste efectele acestei reforme.

"Pentru guvern, aceste masuri sunt menite sa atraga grupuri internationale in Franta, care erau ingriorate pana acum ca nu vor putea face concedieri daca vor exista probleme. Nu exista nicio garantie ca acest lucru va functiona", spun specialistii in legislatia muncii consultati de Le Monde.

In ceea ce priveste redefinirea modelului social, este greu de spus daca Franta se afla cu adevarat in pragul unui astfel de proces, considera expertii.

"Reformele modifica intr-adevar multe lucruri. Insa beneficiile sociale, asa cum exista de cateva decenii, raman neschimbate. Totul va depinde de impactul pe care aceste schimbari il va avea asupra economiei", mai spun ei.

Oricum, va dura probabil cativa ani pana cand vor fi vizibile efectele lor. Intre timp, pe fondul redresarii economice, independent de reforme, unii analisti prezic ca somajul va continua sa scada pana in 2020.

Citeste mai mult:

Macron a luat prima decizie economica majora: A aprobat reforma muncii, care a provocat proteste violente

C.S.... citeste mai departe despre "Proteste in Franta fata de reforma muncii impusa de Macron. Chiar se va schimba modelul social in Franta?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proteste Franta reforma muncii, #Emmanuel Macron decrete munca , #Stiri International